NRK Meny
Normal

Virtuos er i gang

Hvilket klassisk stortalent overtar stafetten etter Tine Thing Helseth og Eldbjørg Hemsing og vinner årets Virtuos? Det er klart for aller første delfinale.

UNG Tveitt i Store STudio

Programleder Stian Barsnes Simonsen med tidligere vinnere av Virtuos, Tine Thing Helseth (2006) og Eldbjørg Hemsing (2008).

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Tine Thing Helseth og Eldbjørg Hemsing fikk begge internasjonalt gjennombrudd etter at de vant NRKs Virtuos. Med seieren ble de norske deltagere i den internasjonale solistkonkurransen Young Musicians i Wien, der de vant priser og fikk spilt for 40 000 tilskuere på Rådhusplassen .

Hvem blir Virtuos 2010? 13 klassiske talenter har kvalifisert seg til delfinalene, som går av stabelen i NRK P2 og på NRK.no i mars.

Aller første delfinale sendes i radio og på nett ( se delfinale 1 her ) tirsdag 2. mars klokka 19.30. Her kåres en vinner som går rett til finalen i Store Studio 27. mars. Det kåres også en 2. prisvinner, som får en ny mulighet til å spille seg til finalen i aller siste delfinale.

Finalen sendes direkte på NRK 1, NRK P2 og NRK.no i beste sendetid lørdag 27. mars. Her får finalistene prøve seg som solister med Kringkastingsorkestret.

I aller første delfinale møter du disse unge musikerne:

Aleksander Raknes Ulriksen (18)marimba og vibrafon

Aleksander Ulriksen

Aleksander har elsket trommer så lenge han kan huske.

Foto: privat

Aleksander kommer fra Bønes, og går siste året på musikklinjen på Langhaugen videregående skole. Han deltar også på talentprogrammet Unge Musikere ved Griegakademiet i Bergen.

- Jeg begynte å spille trommesett da jeg var 7 år, og fra 11-års alderen også klassisk slagverk. Jeg har hatt stor interesse for slagverk og musikk så lenge jeg kan huske, og det meste av fritiden går med til øving og musikkaktiviteter. Andre interesser er å gå på ski og å lese bøker. Når jeg skal høre på musikk, liker jeg det meste fra klassisk til rock og jazz!

Se video med Aleksander

Spiller i Virtuos: Gordon Stout: Two Mexican dances, og Mark Glentwoth: Blues for Gilbert

Miriam Helms Ålien (18) fiolin

Miriam Helms Ålien

Miriam begynte å spille fordi moren leste Anne Cath. Vestly for henne.

Foto: Terje Mosnes

Miriam Helms Ålien kommer fra Alta, og går på Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, etter å ha gjort ferdig videregående i Alta på 1 år som privatist.

- Jeg begynte å spille fiolin fordi mamma leste bøkene om Guro av Anne Cath. Vestly for meg - og siden Guro spilte fiolin, ville jeg også. Så jeg begynte på musikkskolen i Alta høsten jeg fylte 7 år. Jeg deltar i Virtuos for andre gang, og det var så gøy for to år siden at jeg ville være med i år også. Drømmen min er nok å kunne fortsette å spille musikk.

Jeg er kristen, og liker å være sammen med venner, lese bøker og trene, og å fiske, gå på skitur og spille fotball når jeg har tid. :) Ellers så elsker jeg å reise, treffe nye folk og oppleve andre kulturer.

Se video med Miriam.

Se Miriam spille med KORK i Virtuosfinalen for to år siden.

Spiller i Virtuos: Johann Sebastian Bach: Grave fra Sonate nr.2 for solofiolin i a-moll og Dmitrij Sjostakovitsj:Cadenza og Burleske fra Fiolinkonsert nr 1

John Chen (18) klaver

John Chen

John hørte konsertpanister som liten, og ville spille selv.

Foto: Zuyi Chen

John kommer fra Rasta, og går på allmennlinja på Lørenskog Videregående Skole, og på Barratt Due Musikkinstitutt og på Musikkhøgskolens talentutviklingsprogram.

- Som liten så jeg store konsertpianister spille, og syntes det så gøy ut. Jeg begynte å spille som 5-åring, og har fått mye støtte fra både mor og far. Noen ganger har det vært vanskelig å finne lysten til å spille videre, derfor er det viktig med gode innspill fra dem. Endel av fritiden går til PC/web-design og TV, og jeg liker også å sykle og tegne. Jeg liker å høre på klassisk musikk, og favorittkomponistene mine er Chopin (spesielt sonatene og konsertene) og Liszt. I tillegg hører jeg på musikk fra alle sjangre.

Se video med John.

Spiller i Virtuos: Franz Liszt: Spansk rapsodi

Guro Kleven Hagen (15) fiolin

Guro Kleven Hagen

Guro ble fascinert av bestemors fiolin på veggen.

Foto: Ariel Foto

Guro kommer fra Fagernes, og går i 10. klasse ved Nord-Aurdal ungdomsskole. Er ellers elev ved Barratt Due Musikkinstitutt og ved Razumovsky Academy i London. Guro deltok også i Virtuosfinalen i 2008.

- Det har alltid vært mye musikk hjemme, og musikk er en naturlig del av livet mitt. At det ble fiolin er litt tilfeldig. Jeg hadde venner som spilte fiolin, og bestemor hadde en fiolin hengende på veggen, som fascinerte meg. Så kjente mamma og pappa en god fiolinlærer, og da ble det fiolin. Jeg øver mye, men har også tid til å gjøre andre ting. Er med venner, trener, ser på TV, går på kino, går på ski, sitter foran PC-en, leser, osv. Jeg er også interessert i å lære språk, gjerne engelsk, tysk og russisk.

Jeg liker all god musikk, uavhengig av sjanger. Lytter selvsagt mest til klassisk musikk, siden det er det jeg holder på med.

Se video med Guro.

Se Guro spille med KORK i Virtuosfinalen for to år siden


Spiller i Virtuos: Max Bruch: Adagio og Allegro energico fra Fiolinkonsert nr. 1 opus 26.

Virtuosjuryen delfinalene

Juryen for delfinalene i Virtuos 2010 består av fiolinist Peter Herresthal, fløytist Ingela Øien, NRKs Arild Erikstad (juryformann) og pianist Joachim Kwetzinsky.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK