Hopp til innhold

Virkelighetens Indiana Jones

Regissør Steven Spielberg hadde en ekte eventyrer som inspirasjonskilde til filmene sine. Møt paleontologen Roy Chapman Andrews.

Roy Chapman Andrews og Indiana Jones
Foto: Creative Commons og UIP

Fredag er det premiere på " Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike ", den fjerde filmen om arkeologen med den karakteristiske hatten og pisken. En mann som også dro ut på ekspedisjon i vitenskapens navn iført en liknende ranger-hatt og revolver, var Roy Chapman Andrews (1884-1960). Han var paleontolog, og reiste til ytre Mongolia på jakt etter fossiler.

Dodge-karavane i ørkenen

- De store ekspedisjonene han hadde til Mongolia på 1920-tallet var langt fra allfarveg og inn i områder der han kjempet mot banditter fra hesteryggen med geværet sitt. De jaktet og spiste sin egen mat - og gravde etter knokler samtidig. Han oppdaget en slags sein cowboyvirkelighet i Asia, sier paleontolog Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum.

Roy Chapman Andrews var flink til å finne sponsormidler for å finansiere ekspedisjonene sine. Blant annet ble han sponset av Dodge.

- I stedet for å ri inn i områdene, som andre forskere gjorde på denne tida, kom Andrews kjørende med en hel karavane med biler over sanddynene i ørkenen. Det må jo være første gang de fleste av kineserne og mongolene så biler i det hele tatt. Tenk deg, dette var på 1920-tallet. Det må jo ha sett helt rart ut, forteller Hurum.

Jobbet seg oppover

Roy Chapman Andrews

Roy Chapman Andrews.

Foto: Creative Commons / Flickr

Andrews var både eventyrer og vitenskapsmann. Han drev med forskning, publiserte forskningslitteratur og jobbet seg oppover i systemet ved American Museum. Fra å nærmest være vaktmester, havnet han etter hvert i direktørstolen. I ekspedisjonssammenheng var det Andrews som fant de første dinosaureggene som beviste at dinosaurene la egg. Det var også hans ekspedisjon til Mongolia som gravde ut velociraptoren. I senere tid er denne festet til filmlerretet i Steven Spielbergs første film om Jurassic Park.

- Andrews fant også noen av de tidligste pattedyr-skjelettene som vi kjenner, sier Jørn Hurum.

Hør historien om den virkelige Indiana Jones