NRK Meny
Normal

Stemmeklang du aldri har hørt

For vinneren av Nordisk Råds musikkpris har utforsket forunderlige og nye klanger, sammen med et vokalensemble som får til det meste.

Komponisten Lasse Thoresen

Vinneren av Nordisk Råds Musikkpris, komponisten Lasse Thoresen

Foto: Bodil Maroni Jensen

- Opus 42 er et unikt verk, som representerer en fornyelse ikke bare av den nordiske vokalmusikken, men av vokalbasert partiturmusikk overhode.

Paritur av Lasse Thoresen

En gammel slått, nedskrevet og utkomponert, med Lasse Thoresens fantasi.

Foto: Bodil Maroni Jensen

Dette skriver juryen i sin begrunnelse for å gi den norske komponisten Lasse Thoresen Nordisk Råds Musikkpris 2010. Verket heter Opus 42, og består av 4 deler.

-Ikke akkurat laget med PR-hensyn, den der tittelen,

sier Lasse Thoresen, som vel knapt har tatt et eneste PR-hensyn i hele sin komponistkarriere. Men om han finner en annen tittel, en gang, kan den bli poetisk vakker, som det første stykket i opuset, Solbøn, eller sprelsk, som det siste.

- En temmelig vill fantasi over en en trallet slått etter Tryve Hæve, som jeg hørte av Berit Opheim, og som heter Tvetrall.

Disiplin og løssluppenhet


Verket Lasse Thoresen vant Nordisk Råds Musikkpris for, er del av et større prosjekt, som har gått over flere år. Siktemålet har vært å kombinere de forskjelligste sangteknikker, modernistiske, klassiske og syngemåter som brukes i folkemusikk rundt i verden. Nordic Voices, med sine 6 klassisk skolerte sangere, har deltatt i denne utforskningen, med liv og lyst.

-Kjempegøy. Det gir jo masse energi å synge denne musikken. Man blir jo helt høy. Så det er bare en lykke å få lov å være med på.

Sier Per Kristian Amundrød, tenoren i ensemblet.

Nordic Voices synger både ny og gammel musikk, og har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sine nye måter å forme ord og lyder på. Og for sin presisjon og klang og musikalitet.

Vokalensemblet Nordic Voices

Nordic Voices, ensemble på høyt internasjonalt nivå, i tett formasjon, på kontoret i Paulus kirke i Oslo.

Foto: Bodil Maroni Jensen

Nå øves det intenst, for å være klar med en plateinnspilling av Opus 42, så snart som mulig. Foreløpig finnes det kun opptak av Solbøn. Den ble fremført på Festspillene i Bergen, 1. juni. Og den kan du høre i Musikk i brennpunktet, i NRK P2, onsdag 9. juni kl. 21.03. Der du selvfølgelig også møter prisvinneren selv, Lasse Thoresen.

Lasse Thoresen, vinneren av Nordisk Råds Musikkpris, 2010.

Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 9. juni 21.03 - 22.00