Happy Dead duck day!

Den 5. juni i 1995 ble en and offer for det første registrerte tilfellet av homoseksuell nekrofili blant ender. Derfor minnes alle døde fugler denne dagen. Hør den utrolige historien. Dead duck day

and, død

Den 5. juni er Dead duck day

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Voldtekt...

Det skjedde en ettermiddag i 1995, klokka 17.55 den 5. juni for å være helt presis. En and fløy rett i vinduet til konservator Kees Moeliker ved Natuurhistorisch museum Rotterdam i Nederland. Anda falt død til bakken. Så kom en annen and til. Denne voldtok så den døde anda som lå på plenen like utenfor konservatorens vindu.

...som varte 75 minutter

- Det var et sjokkerende syn, forklarer Moeliker. Han er biolog, men hadde aldri tidligere sett noe slikt. Overgriperen holdt det gående en god stund. Etter 75 minutter begynte Moeliker å bli sulten, men han ville ikke dra hjem før han hadde sikret seg bevismaterialet – den døde anda. Dermed jaget han bort den fortsatt ivrig hekkende anda for å få det døde overgrepsofferet i hus. Da oppdaget han at også den døde anda var en hann-and.

Ikke uvanlig i dyreverdenen

Konservator Moeliker forfattet så en artikkel om denne høyst spesielle observasjonen – det første registrerte tilfellet av homoseksuell nekrofili blant ender. Artikkelen ble etter hvert publisert i et vitenskaplig tidsskrift, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Moeliker fikk henvendelser fra biologer og andre forskere rundt om i verden som hadde gjort lignende observasjoner blant andre dyrearter, som svaner, gjess og ekorn.

fugl, vindu, ravn

Det er et globalt problem at fugler dør i møte med vinduer, sier Moeliker

Foto: Robin Loznak / AP

Seksuelt mangfold

Mye tyder på at dette ikke er enkelttilfeller av seksuelle avvik, men at både homofili og nekrofili er relativt vanlig i dyreverdenen. Og Moelikers interesse for temaet har ført til at han nå blir invitert både hit og dit, til forskjellige land, for å forelese om det han kaller seksuelt mangfold i dyreriket. For i land hvor homofili og nekrofili eller sex generelt er tabu, er det enklere å snakke om seksuelt mangfold med folk når det handler om dyr.

Prisbelønnet

I 2003 ble Moeliker tildelt IgNobel-prisen i biologi. IgNobel er en nokså sær vitenskapspris, som går til forskning som først får deg til å le – deretter til å tenke. Men allerede for 13 år siden innså Moeliker at dette var en hendelse av slike dimensjoner at det burde markeres.

Et globalt problem

Den 5. juni hvert år etter andas fatale møte med vinduet, blir den avdøde minnet. Kuratoren og kolleger arrangerer en samling på plenen der overgrepet skjedde. I år prøver de å få enda mer oppmerksomhet rundt Dead duck day, og håper dette etter hvert vil bli en internasjonal dag. - Fugler som dør i brutale møter med vinduer er et globalt problem.

Kan hjelpe seksuelle avvikere

- Denne anda døde ikke forgjeves, sier Moeliker. Ved å fortelle om den spesielle hendelsen, håper han å hjelpe de som føler seg eller blir sett på som seksuelle avvikere, i tillegg til å rette søkelyset mot alle fugler som rammes av våre vinduer.

Hør intervju med konservator Moeliker her: Dead duck day