Lever i håpet på Valentinsdagen

Den 14. februar erklærer vi vår kjærlighet og bekrefter vårt vennskap ved å sende meldinger, blomster eller ved å gi gaver til de som vi setter stor pris på.

Valentine-dagen
Foto: Anneli Strand / NRK

Åtti prosent av Norges befolkning ønsker en oppmerksomhet på Valentinsdagen. Dette kommer fram fra en undersøkelse som Norstat har utført for Telenor.

Håp og virkelighet

Informasjonssjef Knut Sollid i Telenor forteller at selv om 83 prosent av kvinnene håper på å få en melding, er det bare 26 prosent som tror at de får en, og til tross for at 79 prosent av mennene vet at deres elskede ønsker seg en hilsen, er det bare 34 prosent av dem som planlegger å sende en.

- I fjor distribuerte Telenor 11,1 millioner tekstmeldinger og 215.000 bildemeldinger på Valentinsdagen, sier Sollid.

Tradisjonelle meldinger

MMS

Valentines Day er dagen for romantiske meldinger.

Foto: Berit Roald / Scanpix

De fleste av meldingene har det mest tradisjonelle innholdet som ”glad i deg" og "elsker deg”, og et par prosent benytter anledningen til å gi praktiske tilleggsbeskjeder som ”husk å hente barna i barnehagen" og ”hva skal vi ha til middag” og lignende, mens ti prosent vedgår at de har sendt meldinger med litt mer pikant innhold.

- Men Valentinsdagen er nok ikke dagen for de mest vovede kjærlighetserklæringene, mener Sollid.

Når og hvorfor ble hjertet et symbol på kjærlighet? Radioklippet er hentet fra Sånn er livet fra 07.07.2010.

Røde roser


Mester Grønn AS øker omsetningen hvert eneste år og selger 400 prosent mer blomster på Valentinsdagen enn ellers på en vanlig mandag, og de fleste velger roser, forteller administrerende direktør Erling J. Ølstad.

Rød rose

Røde roser er selvfølgelig en slager på Valentines Day.

Foto: Peggy Greb


- I dag kjøper unge mennesker blomstene på nettet. Netthandelen akkurat på denne dagen er ekstremt stor og kan ikke sammenlignes med noen annen dag i året. Vi har en utfordring ved at alt skal håndlages, pakkes og kjøres ut, påpeker Ølstad.

Også for Mester Grønn er Valentinsdagen en av årets store omsetningsdager.

Liker ikke Valentinsdagen


Det fins også mange som ikke liker Valentinsdagen og som syns at det hele er big business og amerikansk søppel, og at det er forretningsstanden som har innført Valentinsdagen akkurat på samme måte som mors- og farsdagen for å håve inn penger.

Valentines Day er en skikk ikke alle her i landet liker. Dette klippet er hentet fra Dagsrevyen 14.02.2005:

Video Dagsrevyen: Valentines Day

Opphavet


Tradisjonen med å feire Valentinsdagen har kommet til Norge fra England og USA, men bakgrunnen til selve dagen kan muligens forankres i Antikkens Roma. Frokost-TV laget dette innslaget 13.02.2001:

Se video: Valentines day i USA

Det er mange muligheter å velge mellom når man prøver å finne ut hvem som egentlig er opphavet til Valentinsdagen. Mange romerske martyrer het St. Valentine og hadde sin merkedag den 14. februar.

En av historiene forteller om en prest som skal ha bodd i Roma under keiser Claudius på 200-tallet. Keiseren mente at gifte menn var dårlige soldater, og valgte å forby ekteskapet. Men St. Valentin trosset keiserens forbud og fortsatte å vie forelskede par. Presten ble til slutt tatt og dømt til døden. Mens han satt i fengsel og ventet på at dommen skulle fullbyrdes, ble han forelsket i fangevokterens datter, og før han ble henrettet, skrev han et brev til henne og undertegnet det med … ”fra din Valentin”.