Hopp til innhold

V for Verdenscup-vinner

26. mars 1989: Latterliggjort av nordmenn kunne den svenske skihopperen Jan Boklöv ta i mot glasspokalen som vinner av verdenscupen i hopp for sesongen 1988/89. Sporten var forandret.

Jan Boklöv i Holmenkollen
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

LYTT: Norgesglasset om Boklöv-stilen. Sendt i 2003.

Boklöv revolusjonerte hoppsporten ved å innføre v-stilen, og ble den første svensken som vant verdenscupen. Men den langthoppende svensken hadde problemer med å bli tatt alvorlig av norsk presse i begynnelsen.

SE VIDEO: Jan Boklöv i Sportsrevyen 5. februar 1989

Kråka Boklöv?

De første omtalene av Boklövs hoppstil i norske aviser var mildt sagt negative. ”Villmannen fra Koskullskulle" Jan ”Kamikaze” Boklöv, ble han kalt, og ble sammenlignet med både en kråke og en hekkesaks.

...mannen som får tilskuerne til å sette de medbrakte smørbrødene i halsen av ren forskrekkelse. Boklöv hopper så bredt at det ser ut som om han er i ferd med å revne. (...) Men godt hopper han fra tid til annen.

NTB 20. desember 1987 / NTB

- En skam at Bokløv vinner hopprenn

Enda verre ble det da nordmannen Torbjørn Yggeseth, dengang formann i det internasjonale skiforbundets hoppkomité (FIS), ville fjerne hoppdommeren som ga Boklöv 18 i stil i verdenscuprennet i Sapporo.

- Det er rett og slett en skam at svensken Jan Boklöv vinner internasjonale hopprenn og får toppkarakterer for sin "skrevende" skiføring. Vinnerhopp skal ikke se slik ut, sa Yggeseth og fortsatte:

- Slike dommere bør fjernes øyeblikkelig.

LYTT: Forskere om Jan Boklövs skiføring. Fra 1989.

Faren med "Boklöv spesial" er at andre hoppere tar efter stilen i den tro at gode skihopp skal se slik ut, og topphonoreres der efter. Det er allerede noen få yngre hoppere som forsøker å hoppe som Boklöv (...). Innen FIS ønsker vi ikke en slik utvikling.

Torbjørn Yggeseth, formann i det internasjonale skiforbundets hoppkomité / Aftenposten 22. desember 1988

- Det er i og for seg helt greit at den "skrevende" svensken vinner også internasjonale renn, men forutsetningen må være at han hopper mye lenger enn alle de andre hopperne. Hans stil må derimot ikke bli avgjørende til hans fordel, sier Yggeseth. Jan Boklöv skal automatisk trekkes to poeng for skiføringen. Derefter bør han trekkes mellom ett og to poeng for estetikken, eller rettere sagt for helhetsinntrykket. Jan Boklöv på sitt aller, aller beste bør aldri få høyere enn 16,5 eller 17 i stilkarakter, sier Yggeseth i Aftenposten 22. desember 1988.

Forandret hoppsporten

Mye har skjedd, og den brede hoppstilen er perfeksjonert siden Jan Boklöv vant verdenscupen. Dengang ble Boklöv latterliggjort, særlig av nordmenn. I dag flyr de norske hopperne høyt med V-stilen.

Årboka "Sportsboken 1989-90" summerer opp hoppsesongen slik:

"Hopp-verdenen er stum. Svensk seier i World Cup hører liksom ingen steder hjemme. "Kråka" Jan Boklöv (22) var lenge ansett som en kuriositet i verdenseliten. Mannen som flakset gjennom luften med skiene i den merkelige V-formen, ble hetere og hetere diskusjonsemne jo mer han nærmet seg toppen. (...) Men rødluggen fra Koskullskulle hoppet forbannet langt. Og ingen kan noengang fornekte at han var verdens beste skihopper i sesongen 1988/-89 sett under ett."

LYTT: Carl I Hagen intervjuer Johan Bauman, president i Norges Skiforbund, om Boklöv-stilen. Fra 1991.

Les mer:

Den konservative skiidretten

Boklöv gjør comeback

Jan Boklöv revolusjonerte hoppsporten med å innføre V-stilen

Lahti 1989: Den svenske skihopperen Jan Boklöv i svevet. Boklöv revolusjonerte sporten med å innføre V-stilen, som ga lengre flyt på svevet. Den overtok etterhvert fullstendig for den tidligere Kongsberg-stilen med parallelle og samlede ski.

Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX Sverige / SCANPIX