Hopp til innhold

Seier eller selvmord

Det er det det står om når det tyske orkesteret Kölner Akademie inntar podiet ved åpningskonserten ved tidligmusikkfestivalen i Utrecht i Nederland fredag 29. august.

Kölner Akademie

Jean Philipp Rameau

Rameau

Igor Stravinsky

Stravinskij

Før pause spiller orkesteret en suite av den franske barokkomponisten Jean-Philippe Rameau komponert i 1735, etter pause blir det Igor Stravinskijs "Vårofferet" fra 1913.

Sensasjonelt

Men Kölner Akademie akter å spille begge verker på historisk korrekte instrumenter, eller som det også kalles: originalinstrumenter. Det betyr at musikerne må bytte instrumenter og hele sin musikalske tenkning og stilforståelse i løpet av den 20 minutter lange pausen.

Aldri før

Noe som aldri er blitt forsøkt før. Om det går, og i såfall hvordan, blir det store spørsmålet før denne konserten som overføres direkte til en rekke europeiske land.

Farlig suksess

En suksess for dette vågale eksperimentet vil punktere hovedargumentet til de tradisjonelle statsdrevne symfoniorkestrene rundt omkring i verden når de forsvarer sin virksomhet: "Vårt mandat er å spille et bredt stilhistorisk repertoar, og det må vi gjøre ut fra det ståstedet vi har både når det gjelder instrumentarium og oppføringspraksis." Kan et tysk freelance-orkester klare det de skal forsøke i Utrecht 29. august, blir spørsmålet hva som hindrer et symfoniorkester med statlige midler, ordnet arbeidstid og pensjonsordninger i ryggen fra det samme.

NRK P2 og NRK Klassisk fredag 29. august kl. 20.15. Direkte fra Utrecht. Programleder: Halfdan Bleken

PS: Lydfilene oppe i venstre marg innholder liveopptak fra konserten 29. august i Utrecht. Klikk på disse og trekk konklusjonen selv: Ble det selvmord, eller ble det seier?