Hopp til innhold

Universitetet på Tøyen

Tøyen hovedgård var et passende sted å legge Norges universitet, mente den danske kong Frederik den sjette i 1811. Hvorfor, får du vite i Museum.

Stort innslag av kvinnelige studenter ved anatomisk institutt ved UiO 1914.
Foto: Universitetshistorisk fotobase

Da det endelig ble bestemt at Norge skulle få sitt første universitet, var det Bergverksseminaret på Kongsberg som ble valgt i 1811. Der var allerede den naturvitenskapelige undervisningen i gang, men ganske snart ble planene om utbygging skrinlagt. ”Kongsberg har en høyst melankolsk beliggenhet, uegnet for studenter” , mente man i København.

Dermed kjøpte kong Frederik VI den adelige setegården Tøyen, langt ute på landet utenfor Christiania. Her var det mulig å innkvartere de syv professorene, anlegge Botanisk have og dyrke opp løkkene som en del av den professorale gasje.

Universitetets historie

Bjørn Vidar Johansen leder Museum for Universitets- og vitenskapshistorie ved Universitetet i Oslo.

Bjørn Vidar Johansen leder Museum for Universitets- og vitenskapshistorie ved Universitetet i Oslo.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I Museum denne gang forteller Bjørn Vidar Johansen fra Museum for universitets- og vitenskapshistorie , om de første av Universitetets 200 år lange historie. Selv om man leide midlertidige lokaler i Kvadaturen, og de kjente bygningene ved Karl Johan ble bygget i 1850-årene, forlot man aldri planene om å satse på Tøyen.

– Helt fram til 1910 var planene klare for utvidelser på Tøyen, sier Johansen. I Museum tar Johansen deg med til loftet på Zoologisk Museum , hvor det finnes unike glassplater med fotografier og gjenstander som ble vist fram i de aller første utstillingene i Oslo sentrum.

Universitetsliv

Fotballkamp mellom Den konservative Studenterforening og Sosialistisk studentlag i 1960. Klasse!

Fotballkamp mellom Den konservative Studenterforening og Sosialistisk studentlag i 1960. Klasse!

Foto: Universitetshistorisk fotobase

– Tusenvis av mennesker strømmet til de eksotiske utstillingene i Zoologisk museum og Oldsaksamlingen i 1880-årene, sier Johansen. Historiker Anne Vaalund fra MUV forteller også om fotoutstillingen ”Universitetsliv”, som blant annet viser bilder fra ”klassekampen i fotball” på universitetsplassen på 1960-tallet. Konservative mot sosialister.

Historie blir ikke bedre enn dette. Museum hører du i NRK P2, lørdager kl. 16.03 og påfølgende søndag kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte