Hopp til innhold

Unike arkivopptak på CD

Den storslåtte serien "Norsk folkemusikk" som opprinnelig ble utgitt i årene fra 1958-74 er nå i sin helhet overført til CD. NRK og plateselskapet ta:lik relanserer de tre første platene i serien torsdag 27. november.

Norsk folkemusikk
Foto: Kari Rolfsen / NRK

Det var NRKs folkemusikkmedarbeider Rolf Myklebust som sto bak produksjonen den gang. Nå relanseres plateserien ”Norsk folkemusikk” som ble utgitt i årene 1953-74. De tre første CD-platene slippes på det som skulle ha vært Rolf Myklebusts 100-årsdag, den 27. november.

Båra ho bryter så vide...
Foto: Ill: Kari Rolfsen / NRK

Edvard Ruud, Odd Bakkerud, Jens Amundsen, Torleiv Bolstad og Lars Skjerveheim er de første som presenteres i ny drakt på CD.

Slåttar frå Telemark og Hallingdal
Foto: Ill: Kari Rolfsen / NRK
Slåttar frå Vossabygdene og Valdres
Foto: Ill: Kari Rolfsen / NRK

Referanseverk

Frode Rolandsgard på plateselskapet ta:lik kaller serien et referanseverk innen tradisjonsmusikk:

- Det var det eneste som fantes i veldig mange år, og det ble et bilde av hva som var norsk folkemusikk. Det er virkelig gode opptak med legendariske spelemenn.

LYD: Frode Rolandsgard fra plateselskapet ta:lik om relanseringen av serien "Norsk folkemusikk"

Masterteipene gikk tapt

Nyutgivelsen av CD-serien er kommet i stand etter et tett samarbeid mellom plateselskapet ta:lik, NRK og Arne Bendiksen records. Serien har tidligere vært utgitt som et samarbeid mellom NRK og plateselskapet RCA.

Master-teipene til platene gikk tapt i en brann, og mange trodde at dette viktige referanseverket innenfor norsk tradisjonsmusikk ikke ville kunne utgis igjen.

LYD: Produsent Gunn Gausemel om hvordan de klarte å gjenskape master-teipene til serien "Norsk folkemusikk"

Lydarbeid

Det er et omfattende arbeid å sikre god lyd på de gamle innspillingene som ligger i NRKs arkiv. Produsent Gunn Gausemel har sammen med NRKs erfarne lydmann Terje Hellem gått gjennom hvert eneste kutt.

LYD: Lydtekniker Terje Hellem om arbeidet med de gamle opptakene til serien "Norsk folkemusikk"

Flotte illustrasjoner

Spelemenn med fele

Kari Rolfsens illustrasjon fra 1970.

Foto: Kari Rolfsen / NRK

Serien som kom ut på LP 1969-74 var vakkert illustrert, hovedsaklig av Kari Rolfsen, og tegningene hennes har i seg selv blitt en del av norsk folkemusikkhistorie. Rolfsens originale illustrasjoner er også brukt til den nye CD-utgivelsen.

Les mer på plateselskapet ta:liks hjemmesider

Les mer om mannen bak originalserien, Rolf Myklebust:

Rolf Myklebust i Fylkesleksikonet

Folkemusikken personleg blir feira