Ulvejakt i både Verdal og Finland

Mandag byr NRK Gull på både musikk og livssyn, men også spennende ulvejakt.

Ulvejakt i Finnmark
Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Grammofonplatens århundre - del 4: Drømmekjøpmennene. (1975)

Dette blir et gjenhør med slagere fra 1960- og 70-tallets poplister! Vi sender fjerde del av serien Grammfonplatens århundre fra 1975. Temaet i denne episoden er hvordan man skaper en popstjerne. Hør platebransjens ringrever fortelle ved to av dem; Stig "Stikkan" Andersson - mannen bak popgruppa Abbas suksess - samt Dick James, mannen som skapte stjerner av Beatles-gutta og Elton John.

Serien er produsert av Danmarks Radio, og Jon-Anders Helseth er programleder for norske lyttere.

Programmet sendes fredag 23. feb kl.21.00 og onsdag 28 feb. kl 12.00

På talefot med Brett Borgen

Forfatteren Brett Borgen forteller om sine tanker om Gud og gudstro til Helge Hasselgård i dette intvervjuet fra 1987.

Hun debuterte som forfatter i 1972 med boka "Fra en ikke helt vellykket skuespillerinnes dagbok", og har så langt skrevet 18 bøker - i tillegg til en rekke artikler. Brett Borgen er også kjent for å være datter av forfatterne Johan og Annemarta Borgen.

Programmet sendes fredag 23. feb kl.15.00 og onsdag 28 feb. kl 06.00

 

 

Der villmarka suser

Olav Vesaas besøker Mikkjel FØNHUS som blant annet forteller om da bestefar hans skjøt bjørn på nabogården. Mikkjel Fønhus var naturens og villdyrenes talsmann.

Han har selv gått mye på jakt opp gjennom tidene. Har blant annet skutt havørn i Finnmark og drevet ulvejakt på ski.

Han var først og fremst en friluftsmann og vekslet mellom å være skogsarbeider og forfatter. Det ligger mye kroppsarbeid bak bøkene hans. I tillegg til å skrive selv så likte han godt å lese hva andre skrev. I 1917 var han også journalist i Oslo en stund.

Programmet sendes fredag 23. feb kl.15.00 og onsdag 28 feb. kl 06.00

Ulvejakt i Verdalsfjellet:

Gustav Væren fra Vera i Verdal forteller om sine meritter som ulvejeger i Verdalsfjellet, spesiellt vinteren 1919. Han er overbevist om at ulven har ei viss makt over jegeren, for som han sier, Dersom vargen ser skytteren først, er det ikke mulig å skyte. Det er påfallende hvor mange ganger børsa har klikket når han har prøvd å skyte ulv. Sjøl om det i sin tid var mye ulv i traktene, så er det svært få som er felt Han er ellers ikke overtroisk, men at det er "noe slag med" dette rovdyret, mer enn noe annet rovdyr, det er jeg "alldeles sekker på".

På ulvejakt i Finland

med Kari Bay Haugen og Rolf Kirkvaag på ulvejakt i Finland. De blir med forsker Erik Nyholm på jakt etter ulv på grensa mot Russland. Han jakter på den ulven som har gjordt mest skade og ulven sendes til observasjon ved et universitet. Ulven er et stort rovdyr som vi skal ha respekt for. Han forteller om ulvens bevegelser over grensa - den vet at den er trygg på den russiske siden. Ulvebestanden i Russland er svært stor og han forteller hvorfor forskerne frykter at bestanden i Finland skal bli for stor. Dette kan også etter hvert spre seg til Sverige og Norge. Programmet er fra 1984

Programmene sendes fredag 23. feb kl.17.00 og onsdag 28 feb. kl 08.00