Hopp til innhold

Ultimafestivalen - hva nå?

-Musikken endrer seg, komponistene endrer seg, musikerne endrer seg, og da er det samtidsmusikkfestivalenes oppgave å ta opp i seg disse endringene og hele tiden forsøke å presentere de nye strømningene

Direktør for Ultimafestivalen, Lars Petter Hagen

Direktør for Ultima-festivalen, Lars Petter Hagen

Foto: Rune Kongsro

Lars Petter Hagen er direktør for Ultimafestivalen, som finner sted i Oslo fra 9. til 19. september. Han er kjent for et svært utvidet samtidsmusikkbegrep som kan romme de forskjelligste typer prosjekter, installasjoner, og konseptbaserte forestillinger i tillegg til mer partiturbasert samtidsmusikk. Dermed er det ikke lenger snakk om "kunstarter" på tradisjonelt vis. Det hele kan brytes ned til bevegelser, lyd, ord, handlinger. Dette er et stadig større publikum fortrolig med, sier han.

Ultima-avis

Ultima-avis

Foto: About Projects

- Samtidsmusikkpublikummet er ekstremt sammensatt. Det er de som går på abonnementskonserter i Oslofilharmonien, men det er også de som synes ekstrem performancekunst er interessant. Det er de som liker noice, elektronika, ekstremt bråkete konserter for 20 mennesker i et okkupert hus et sted i Berlin og de som synes det er fint å se en Mozartopera i Den norske opera og ballett.

Lars Petter Hagen er selv komponist, og har også erfaring fra foreningen Ny Musikks Happy Days-festivaler i Oslo. Han deler erfaringer og utdyper synspunkter på innholdet i dagens samtidsmusikkfestivaler i Musikk i brennpunktet i NRK P2, onsdag 9. november kl. 21.03.

Publikumsvennlig og kitsch?

Fiolinisten Jan Bjøranger

Fiolinisten Jan Bjøranger

Der treffer han også fiolinisten Jan Bjøranger, initiativtager til en rekke konserter med publikumsvennlig musikk av Arvo Pärt, under Numusicfestivalen i Stavanger, også nå i september:

- Mitt forhold til musikk er først og fremst emosjonelt, og ikke så intellektuelt. Og det kommer sikkert kritikk fra dem som mener at dette er reaksjonært, at det er umoderne, at det er kitsch.

Ny musikk for folk flest?

Linda Gjersøe Helseth

Linda Gjersøe Helseth, leder av Iliosfestivalen

Foto: Bente-Lill Dankertsen

Iliosfestivalen i Harstad arrangeres i februar, og i 2010 blir det for 18. gang. Lederen for Ilios, Linda Gjersøe Helseth, manøvrerer på en noe annen måte i samtidsmusikklandskapet enn debattantene fra Stavanger og Oslo:

- Hvis man skal ha et eksistensgrunnlag i en liten by som Harstad, 23.000 innbyggere, så er man nødt til å snakke til de som bor her, og ikke til de som nødvendigvis er spesielt interessert eller har masse bakgrunn når det gjelder samtidsmusikk.


Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 9. november kl. 21.03 - om innholdet i dagens samtidsmusikkfestivaler.