Normal

Marta Norheim om P2-lytternes romanpris

Hvilken norsk roman fra 2007 var aller best? Marta Norheim innrømmer at hun har en favoritt. Men hvem det er vil hun ikke røpe. Det er uansett ikke hun som bestemmer når vinneren av P2-lytternes romanpris kåres lørdag kl. 14.03.

Marta Norheim

Marta Norheim.

Foto: Ole Kaland / NRK

Det er lytterjuryen på fem som avgjør hvem som til sist stikker av med seieren. Før den tid skal de igjennom lange og opprivende diskusjoner. For det er ikke så helt enkelt å velge mellom disse kandidatene:

Erik Bakken Olafsen, Izzet Celasin, Beate Grimsrud, Heidi Marie Kriznik, Stig Sæterbakken og Carl Frode Tiller.

Engasjert lytterjury

Den vanskelige jobben til tross - responsen har vært stor. Over 100 personer har meldt seg til jobben som jurymedlem.

- Noe av det morsomste med å jobbe med romanprisen er å plukke ut denne juryen, sier Marta Norheim.

Årets romanprisjury i studio. Foto: NRK

Årets romanprisjury i studio.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Dette er engasjerte mennesker. De fleste sender lange brev der de forteller om sitt forhold til litteratur. Men utvelgelsesprosessen er omstendelig. Juryen skal bestå av både yngre og eldre lyttere og begge kjønn. De bør i tillegg være fra forskjellige deler av landet og fri for mikrofonskrekk.

- Juryens første møte er spesielt spennende. De kjenner hverandre ikke, men de har lest de samme bøkene. Og ganske snart går diskusjonen livlig, sier Norheim som er imponert over jurymedlemmenes kunnskap, engasjement og integritet.

Hør: Juryen presenterer seg

Hva kjennetegner en god roman?

Marta Norheim er for de fleste kjent som litteraturkritiker i programmer som Boktilsynet og Kulturnytt. Nå som P2-lytternes romanpris skal kåres er det nærliggende å spørre henne: hva kjennetegner en god roman?

- Det finnes ingen oppskrift, men boka bør ha driv. Den kan ha en drivende, spennende historie. Eller det kan være selve stilen den er skrevet i som er drivende. Ha et språk og en atmosfære som drar deg inn i romanen.

Hva er det med litteraturen?

Norheim legger til at bøker også kan fenge som ren lærdom. Bøker kan gi deg nye tanker og utvide forståelsen du har av verden. Som eksempel nevner hun romanen ”Oppmålingen av verden” av Daniel Kehlmann.

Romanen handler om oppdageren Humboldt og matematikeren Gauss. Boka trekker deg inn i matematiske spørsmål du kanskje ellers aldri ville tenkt på.

- Det er dette som er så flott med litteratur, sier Norheim. - Gleden over å gå inn i andre verdener - for eksempel andre kulturer.

- Romanen kan ta deg med til ukjente steder. Og jo mer du leser jo morsommere blir det. Du får flere kategorier og nyanser i forståelsen din. Større horisont.

Røff guide til samtidslitteraturen

Marta Norheim leser mye. Hun har likt å lese så lenge hun kan huske. Og det kommer godt med. Som litteraturkritiker må hun følge med på det meste som kommer ut.

I fjor ga hun ut boka ”Røff guide til samtidslitteraturen”. I forbindelse med denne boka reiser hun nå rundt i landet og holder foredrag om samtidslitteraturen. Hun besøker videregående skoler, lærerseminarer og universiteter. På alle disse stedene merker hun en stor litteraturinteresse.

- Som radiomenneske er det ekstra godt å reise rundt og møte folk ansikt til ansikt, sier hun.

Marta Norheims favoritter

Av alle bøkene du har lest, hva vil du anbefale P2-lytterne?

- De tidlige bøkene til den nobelprisvinnende forfatteren J. M. Coetzee. Det vil si bøkene til og med romanene ”Barndom” og ”Ungdom”.

Blir det noe tid til radio og TV?

- Ikke mye. For det meste nyheter. Det er godt med en dose virkelighet når hverdagen ellers består av så mye litteratur.

Hvis Norheim har noen favoritter på P2 blir det Dagsnytt 18 og Verden på lørdag.

P2-lytternes romanpris, snart kåres vinneren!

Men denne helgen er det litteratur som gjelder. Lørdag kåres vinneren av P2-lytternes romanpris. Få med deg kåringen på NRK P2 kl. 14.03. Klokka 17.03 kan du møte vinneren på samme kanal. Og er du i Oslo kan du ta turen innom Litteraturhuset kl. 15.00 og få med deg prisutdelingen live.

Hør presentasjonen av de nominerte bøkene:

Presentasjon av de nominerte bøkene del 1

Presentasjon av de nominerte bøkene del 2