En stemme til musikken

Mari Lunnan er programleder i Nøtteknekkeren. Hun når ut med den klassiske musikken, men priser også stillheten.

Mari Lunnan, Nøtteknekkeren

Mari Lunnan: programleder i Nøtteknekkeren

Foto: NRK

- Ja, stillheten er god å ha når dagen er full av musikk, sier Mari Lunnan. I 1989 kom hun første gang til NRK for å lage "Tonefølge", som sangstudent ved Musikkhøgskolen.

Kammermusikk

- Det var godt å snakke på radioen. Jeg følte meg fri til å formidle på en annen måte enn gjennom sangen, sier Mari, som til tross for strenge språkkrav har bevart dialekten fra Nord-Trøndelag etter mange år i Oslo.

"Tonefølge" ble etterfulgt av "Sangtimen" og "Vestkystsalat". Og det ble mer musikk. Siden 1995 har hun konsentrert seg om kammermusikken, og vi kjenner henne fra "Kammertjenerne" og "Ring inn musikken" på P2. Det siste året har hun også vært programleder for "Morgenkonserten".

Morgenkonserten

- Veldig gøy å få overta en slik institusjon av et program. Det har holdt på i omlag 60 år, tenk det. "Morgenkonserten" er en fin måte å formidle musikk på. Vi sender mer lange verk nå enn før, og det passer nok bedre til søndagsstemningen i de norske hjem.

Nøtteknekkeren

Nøtteknekkeren 2006

Her er Team-Nøtteknekker: Kjell Hillveg, Mari Lunnan, Kristin Kverndokk og Helge Lindeman. Merete Antonsen er fast tekniker (ikke tilstede).

Foto: Ole Kaland / NRK

- "Nøtteknekkeren" var en idé som kom opp på et seminar på danskebåten. Vi tente umiddelbart! Det er en klassisk quiz for lyttere over hele landet, seks lag i tospann. I høst er det gode lag med morsomme folk. Det er en åpen finale i slutten av november. Førstepremie er en tur til Wien.

- Nøtteknekkeren er et artig program å lage, og det er veldig hyggelig å jobbe i team. Vi har som mål å gjøre hverandre gode.

Hva synes du er viktig?

- Hvordan vi nærmer oss den klassiske musikken. Klassisk musikk sliter fremdeles med fordommer, som det at man helst bør kunne noe om den for å ha glede av musikken. Der tror jeg det menneskelige kan komme inn og skape broer. Det å være et helt menneske på lufta, og ikke bare en fagperson.

- Jeg har tro på at vi betyr noe for mange på flere plan når vi er ærlige og tilstede - vi må rett og slett tørre å være oss selv på radio. Dypest sett kan du jo ikke være noen annen enn den du er.

Hvordan er det med de musikalske kunnskapene blant folk?

- Mange kan mye! Men som sagt, det er ikke poenget. Opplevelsen er det sentrale, og det kommer godt fram i for eksempel "Ring inn musikken", alle historier og minner som folk har på hjertet.

Nøtteknekkeren

Fra Nøtteknekkerfinalen 2006

Foto: Trond A. Isaksen / NRK

Hva er din største musikalske opplevelse?

- En stor konsertopplevelse jeg husker godt, er med Berlin-filharmonien og dirigent Zubin Mehta. Vi var på en prøve og satt og så på det utrolige samspillet. Det var slik en velklang! De spilte "Romeo og Julie (Fantasi-ouverture)" av Tsjajkovskij og en av Rachmaninovs klaverkonserter.

Hva gjør du når du ikke jobber?

- Jeg har to gutter på 10 og 12 år, det går endel i fotballspill og pianotimer. Jeg jobber jo av og til om kvelden med konsertsendinger, så det blir ikke så mye tid igjen. Men jeg synger i kor, går på konserter og på turer. Og så er jeg glad i en stille stund med en god bok.

Hvilke cd-er anbefaler du?

- For meg er Bach og tango en god kombinasjon. Jeg kan anbefale Bach-kantater med John Eliot Gardiner. Han reiste rundt fra kirke til kirke både i Europa og USA i år 2000 med Monteverdi-koret og De engelske barokksolistene. Veldig fine innspillinger og herlig musikk!

- Per Arne Glorvigens tangoplater har jeg stor sans for, for eksempel "Hommage à Piazzolla", der han spiller med fiolinisten Gidon Kremer og et stjernelag av tangomusikere. Deilig livsbejaende med plass til alle følelser!

Nøtteknekkeren på NRK P2
Søndag kl.10.05 med gjenhør tirsdag kl. 19.30

Hør P2 Direkte
eller i reprise her: www.nrk.no/programmer