Kjell Hillveg

Han har snart laget 1000 Klar en klassiker på P2. I mai fyller han 65 år og gjenoppstår samtidig som platespaltist i Dagsavisen.

Kjell Hillveg

Kjell Hillveg er Ukas P2-fjes

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Fram til årsskifte hadde Kjell Hillveg vært platespaltist i Aftenposten i 21 år, men så ble det slutt fordi avisen ville fornye seg. Det skapte rabalder blant leserne, og da så Dagsavisen sitt snitt til å hyre inn den ettertraktede spaltisten.

Hva gjør du ellers når du ikke er på radioen?

- Jeg jobber jo egentlig på Musikkforlaget i Oslo som avdelingsleder i den klassiske cd-avdelingen. I 2009 har jeg vært der i 50 år.

Jeg er også etterspurt på pensjonistuniversitetet og eldreuniversitetet der jeg kåserer om musikk, opera og operetter.

Hvis du bare fikk ha 3 cd-er i hylla - hvilke ville du valgt?

- Det kunne fort bare bli Mozart hvis jeg måtte velge, og da ville jeg sørge for å ha det lille korstykket hans på tre og et halvt minutt; Ave Verum Corpus. Det er totalt fullkomment.

Mozarts 23. klaverkonsert og ikke minst hans klarinettkonsert er i særklasse. Alvorlig syke har funnet trøst i å høre klarinettkonserten, og det er Martin Fröst sin innspilling som er den beste.

Schubert forsøkte seg på opera men lyktes aldri. Jeg har alltid lurt på hvorfor. Han har skrevet et minidrama, Der Zwerg (dvergen) - en romanse på seks minutter, som er strålende.

Har du et favoritt TV- og radioprogram?

- Jeg ser mye på fotball - for å koble av.
Min favoritt tv-serie er gammel, den gikk i svart-hvitt og heter Herskap og tjenere. - En britisk serie om klasseskille. NRK sendte kun 26 av 52 episoder. Det husker jeg godt...
I dag lager danskene utrolig mange bra serier og på radio hører jeg på NRK P2!

Er det noe du vil si til P2-lytterne?

Jeg er glad for at Klar en klassiker har et så begeistret publikum at folk kommer helt fra Nord-Norge for å være med på jubileumskonserten her i Oslo, i Store studio, den 30. april.