NRK Meny
Normal

Arne Berg

Det starta i 1984 med en opptakskassett en kompis tok med hjem fra en Afrika-reise. Siden har Arne Berg fortsatt å fordype seg i ”den andre musikken”.

Arne Berg

Arne Berg er tilhenger av globalisering - i alle fall når det gjelder musikk!

Foto: Charlotte Bråten / NRK

Arne Berg har jobbet i NRK siden 1996 og musikk er fellesnevneren for alt han har jobbet med. Det er "den andre musikken" han brenner for. Den som ikke så ofte blir spilt på norsk radio, med mindre man setter på P2 i Jungeltelegrafens sendetid.

Jungeltelegrafen har eksistert i femten år. De siste fem årene har Arne Berg vært Sigbjørn Nedlands medprogramleder i det populære programmet der de serverer alt fra portugisisk fado til afrikansk rap og ørkenblues.

Arne Berg lover mye spennende musikk framover. Sommer er tiden for musikkfestivaler. Det blir smakebiter fra Roskildefestivalen, Førde internasjonale folkemusikkfestival, Riddu-Riddu og Mela.

Hva synes du om betegnelsen World music?

- Jeg bruker det konsekvent ikke. World music er en kunstig betegnelse som desverre har som konnotasjon at musikken ikke er salgbar.

Det finnes flere eksempler på artister som blir puttet i denne båsen mens de fortsatt er forholdsvis ukjente. Når de senere får større berømmelse blir musikken deres plutselig betegnet som pop eller rock. Mens musikken deres hele tiden har vært den samme.

Hva gjør du når du ikke er på jobb?

- Da er jeg sammen med familien. Lager mat eller drar på sykkeltur med sønnen min. Dessuten er jeg fotballgal og heier på flere lag, blant annet laget til hjembyen min, Tromsø.

Ellers liker jeg å nyte en flaske belgisk øl på verandaen min mens jeg lytter til god musikk.

Hva slags musikk kommer du til å høre på i sommer?

- Rapperen Emmanuel Jal . Som tidligere barnesoldat fra Sudan har han en helt spesiell historie å fortelle. Han skriver tekster preget av tøffe erfaringer, men det er likevel noe oppløftende ved dem.

Mercan Dede

Mercan Dede blander tradisjonsmusikk med det moderne.

Og så vil jeg lytte til Mercan Dede og drømme at jeg er i Istanbul. Musikken hans er basert på den gamle sufitradisjonen, men har en svært moderne innpakning.

Så dette er musikk du vil anbefale P2-lytterne?

- Ja, så absolutt. Men hvis det er noe jeg virkelig vil anbefale alle så er det å reise til Istanbul. Istanbul har en blanding av fordums storhet og forfall og kan sammenlignes med en by som Roma.

Og byen er møtested mellom vestlig og asiatisk kultur, og full av kontraster.

Cover fra filmen Crossing the bridge

Har du ikke mulighet til å reise dit kan du oppleve Istanbul gjennom filmen Crossing the bridge av den prisbelønnede regissøren Fatih Akin. Dette er en musikkdokumentar som viser Istanbul fra det tradisjonelle til det topp moderne.

Eller du kan lese Orhan Pamuks bok "Istanbul - Memoires of a city".

Jo, jeg er helfrelst på Istanbul, sier Arne Berg, som innrømmer at han til og med har begynt å heie på Istanbuls fotballag Galatasaray...

Hør Jungeltelegrafen lørdager og onsdager klokka 14.03.