-Musikken skal speile livet

Den 52 år gamle Jukka- Pekka Saraste har tatt fatt på sin tredje sesong som sjefdirigent for Oslo Filharmoniske Orkester, og får mye av æren for at orkesteret igjen høster jubel fra publikum og kritikere.

Jukka-Pekka Saraste.
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

- Orkesterspillet skal speile livet og uttrykke våre dypeste, innerste følelser. Jeg er sterkt imot en standardisert orkesterklang som kun handler om overflate. sier ukas P2-artist, finske Jukka-Pekka Saraste.

Gullkantet generasjon

Saraste tilhører en finsk musikergenerasjon som har stor innflytelse på det klassiske musikk-livet i dag.

– Jukka-Pekka har betydd enormt mye for utbredelsen av min musikk, forteller Magnus Lindberg, en av vår tids mest kjente komponister.

Sarastes Sibeliustolkninger regnes for å være spesielt nyskapende, og Ukas P2-artist røper i denne programserien flere av sine viktigste inspirasjonskilder.

Vi følger også dirigenten fram mot den krevende fremførelsen av Mahlers 3. symfoni, et verk hvor Saraste mener at Mahler bevisst forsøker å skildre verden vakrere enn den egentlig er.

Sarastes hjerte banker sterkest for musikken skapt rundt år 1900. - Jeg er interessert i den magiske tiden fra senromantikken og fram mot tidlig modernisme. Jeg skulle gjerne ha opplevd årene 1910-1911, en tid full av ekstreme følelser.

Toppkvalitet krever langsiktig satsing

Sarasate og OFO

Jukka Pekka Saraste, sjefdirigent for Oslo filharmoniske orkester.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Jukka- Pekka Saraste har vært sjefdirigent for det finske radioorkesteret, Toronto Symfoniorkester og første gjestedirigent i BBC symfoniorkester. Nå har han en 5 -årskontrakt med Oslofilharmonien.

– Jeg håper inderlig at politikerne skjønner at man må satse langsiktig for å opprettholde Oslofilharmoniens høye kvalitet, som er i verdensklasse! For meg har dette alltid vært et spesielt orkester med en eiendommelig klang. Og den håper jeg at jeg klarer å bevare, smiler han.

Bli bedre kjent med Jukka-Pekka Saraste som UkasP2-artist i NRK P2, mandag 10/11 til fredag 14/11, kl. 09.30 og 19.00

Programleder er Ragnhild Veire.

Hør Ukas P2-artist i nettradio

OFO varmet London