NRK Meny
Normal

Spar Dame tar siste stikk

Tsjaikovskij skrev operaen Spar Dame hvor hovedpersonen synger ”hva er livet – et spill!” – før han taper både pengene og forstanden. Satser du din skjebne på ett kort, så ikke la det være spardame.

Fra Spar Dame ved the Met
Foto: The Metropolitan Opera

Pusjkin

Pusjkin

Foto: NOVOSTI / SCANPIX

Operaen er basert på en intens novelle som Pusjkin skrev i 1833, om en fattig offiser som hører om en gammel grevinne som visstnok skal vite hemmeligheten ved å vinne i kortspill. Han later som han forelsket i grevinnens unge kammerjomfru, og får innpass i grevinnens budoir, hvor han gjemmer seg, og ”hvor han blir vitne til de frastøtende mysterier ved damens kveldstoalett”, som Pusjkin skriver.

Han skremmer livet av grevinnen, men gjenferdet hennes kommer til ham og avslører hemmeligheten: tre, sju, ess – er hemmeligheten. Da den fattige offiseren selv prøver seg, blir han sittende med spardame i stedet for esset – og mister både pengene og forstanden.

Før poker slo an

De spilte ikke poker før. Ikke cowboyene heller, selv om det kan se slik ut i cowboyfilmene. Spillet i Spar Dame og i cowboyland het faro. Kanskje fordi banken hadde så jevne odds med spillerne at det fristet til juks fra de som hadde banken, så spilles det ikke lenger unntatt på enkelte private og lukkede rom i Las Vegas. Fargen på kortene hadde ikke noe å si, bare tallene, men det var gjerne spar som var grunnkortene – derfor denne pusjkinske og tsjaikovskijske dramatikk rundt kortstokkens spardame.

Nå har poker tatt over for faro. Og går du inn på internett, på pokergull.com, kan du kjøpe en bok som avslører proffenes hemmeligheter og selv begynne å leve av å spille poker.

Så hvorfor gjør ikke alle det? Kanskje fordi noen ender i samme elendighet som hovedpersonen i operaen Spar Dame. Det er omkring 70.000 nordmenn som er spilleavhengige.

Elskovens spill

Det hele begynner i en park i St.Petersburg. Der møter vi Gherman og vennen Tomsky. Gherman har sett en ung dame som han så gjerne vil bli nærmere kjent med. Ved nærmere undersøkelser oppdager han at det er en dame hinsides hans egen sosiale status, og hun er i tillegg forlovet med en fyrste. Damen bærer det enkle navnet Lisa, og følges, i anstendighens navn, av sin tante, den gamle grevinne, når hun beveger seg utendørs.

Gherman får høre at den gamle damen er kjent som Spar Dame. Som en ung skjønn dame – også gamle grevinner har sin fortid – var hun kjent for sine gevinster ved spillebordet. Hun visste at om hun fikk tre helt spesielle kort, så ville hun vinne. Denne formelen lærte hun bort til to menn. Men det ble spådd at hvis hun fortalte det videre til en tredje mann, så ville det være hennes endelikt.

Hvis han får vite vinnerformelen, så vil han bli rik nok til å få Lisa, mener Gherman. Og dermed begynner jakten.

Tre kort

Librettoen er skrevet av Peter Tsjaikovskijs bror, og endrer litt på Pusjkins novelle. Kammerjomfruen blir grevinnens niese, og så lages det en kjærlighetshistorie mellom Lisa og Gherman, som gjør det mulig for å Gherman å gjemme seg i grevinnens soveværelse, og truer grevinnen, som dør av forskrekkelse, men et spøkelse forteller ham hemmeligheten: tre, sju og ess i spar.

Men så ender det altså i elendighet. For da Gherman prøver seg, dukker Spar Dame opp som kortstokkens spardame, i stedet for esset.

Proffe aktører

I NRK P2 er det en direkte overføring av forestillingen på Metropolitan Operaen i New York, og her får vi høre flere av de beste sangerne som er verdt å låne øre til for tiden.

Ben Heppner synger den spillegale Ghermans rolle. Maria Guleghina er den forelskede Lisa.

Maria Guleghina

Maria Guleghina

Felicita Palmer synger den gamle grevinnen som kalles Spar Dame.

Metropolitan Operas kor og orkester ledes av Seiji Ozawa.