NRK Meny
Normal

Tromsø Symfoniorkester endrer kurs

Tromsø Symfoniorkester skrinlegger ambisjonen om å bli et fullt symfoniorkester. Nå vil de bli kammerorkester, og heller samarbeide med andre om symfoniene.

Roger Ingebrigtsen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Tromsø Symfoniorkester teller per i dag 20 musikerstillinger på full tid, og i flere tiår har orkesteret ønsket at Staten åpner pengesekken slik at orkesteret kan utvide til å bli et fullt symfoniorkester på rundt 50 musikere.

Nå skrinlegger orkestret denne drømmen, og satser heller på å bli et solid kammerorkester, forteller styreleder for Tromsø Symfoniorkester, Roger Ingebrigtsen.

- Det er lite realistisk at vi skal få tredve nye stillinger og bli et fullt symfoniorkester i Tromsø. Da er det bedre å være det man er - et godt kammerorkester. Vi har derfor i stedet bedt departementet om ni nye stillinger over tre år for å bli et solid kammerorkester i stedet.

Kommer Tromsø Symfoniorkester til å bytte navn?

- Jeg er tilhenger av å kalle tingene det de er. Dette er en av de tingene vi virkelig kommer til å vuderer i tida framover, sier Ingebrigtsen.

- Giske positiv

Ingebrigtsen har nylig hatt samtaler med kulturminister Trond Giske om kammerplanene for orkesteret, og forteller om positive signaler.

- Han kan ikke love noe for 2009 budsjettet nå, men signalene var klart positive til strategien om et solid kammerorkester i Tromsø, sier Ingebrigtsen.

Felles "Arctic Orchestra"

For å få spilt den store symfoniske musikken går Tromsø Symfoniorkester nå istedet i samarbeid med Bodø Sinfonietta, Divisjonsmusikken i Harstad og landsdelsmusikerordningen i Nord-Norge. Planen er å etablere et prosjektorkester som samler institusjonsansatte klassiske musikere nord for Polarsirkelen.

- Ensemblene i Bodø, Harstad og landsdelsordningen representerer tilsammen rundt 30 musikerstillinger som allerede eksisterer, og sammen med Tromsø Symfoniorkester nærmer det seg i antall full orkesterstørrelse. Vi har hatt kontakt for å få til et prosjektbasert samarbeid, og skal samtale videre om dette under Festspillene i Harstad. Min drøm er at hele Norge om et års tid kan være stolte av Archtic Orchestra som et stort nordnorsk profesjonellt symfoniorkester, sier Ingebrigtsen.

I følge Nordlys har kulturminister Trond Giske satt av 1,5 millioner kroner på 2008-budsjettet for å utrede muligheten for å slå sammen kreftene i Nord-Norge til et "Arctic Orchestra".