Barokktrompetist inspirerte til novelle

- Det var lidenskapen som fascinerte meg, sier forfatter Vigdis Hjorth. Etter å ha hørt barokktrompetisten Toshio Shimada i NRK P2s Musikkantikk skrev hun en novelle.

Forfatteren Vigdis Hjorth
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

En vinterdag i 2002 gikk forfatter Vigdis Hjorth skitur i Nordmarka med NRK P2 på øret. I skumringen fikk hun høre den japanske barokktrompetisten Toshio Shimada i programmet Musikkantikk, og lytteropplevelsen fikk rett og slett Hjort til å skrive en novelle.

- Han spilte jo en fantastisk musikk, også var det noe med lidenskapen han hadde - han framstod som enormt potent, minnes Hjorth.

Novellesamling

Hun hadde allerede sagt ja til å bidra i en novellesamling der kvinner skulle skrive om mannsrollen. Boka "En naken mann - 18 damer kler av mannen" kom ut i 2002, og Hjorths bidrag har tittelen ""Toshio Shimada".

- Jeg hadde jo en form for oppgave da, i og med at jeg hadde sagt ja til å bidra i antologien. Og jeg hadde allerede bestemt meg for at jeg ikke ville skrive om nakenhet og erotikk denne gang, forteller forfatteren. Hun ble istedet interessert i Shimadas brennende prosjekt.

- Det som fascinerer kvinner, og sikkert også menn, er jo mennesker som brenner for noe. Menn som bare er opptatt av kvinner er jo uinteressante, mens det er en enorm tiltrekning i det å gjennomføre store prosjekter. Alle ønsker jo å skjære over trelldommens bånd og gjøre noe stort, sier hun.

Ambivalens

Samtidig var det dobbeltheten i Shimadas harde kamp for å spille vakker musikk på barokktrompeten, som satte igang tankene hos Hjorth.

- Jeg vet jo ikke hvor sunt det egentlig er å brenne så sterkt for noe, og det var jo også noe av det som fikk meg til å tenke på mannens nakenhet, sier Hjorth.

Her er innledningen til Vigdis Hjorths novelle "Toshio Shimada"

"Den japanske barokktrompetisten Toshio Shimada får ikke sove om natten. Det er Bachs Brandenburgkonsert som holder ham våken. Hvordan? er spørsmålet.

Siden man fant de gamle notene, to hundre år etter at de ble skrevet, har spørsmålet vært: Hvordan?

Særlig brennende i møtet med trompetstemmen i det håndskrevne partituret til konsert nummer to, så høy at den umulig kan spilles.

Ikke ment for å spilles, har forskere hevdet, ikke skrevet for å bli lyd.

Et rent kompositorisk eksperiment fra mesterens side. Nei! mumler Toshio Shimada mens han traver gjennom stuene."

(Utdraget er hentet fra boka En naken mann - 18 damer kler av mannen. Utkom på Aschehoug forlag i 2002, og gjengitt med tillatelse fra forfatteren)

Hør hele programmet her: Barokktrompetens kamikaze

Reprise i sommer

Programmet er laget av NRKs journalist Halfdan Bleken, og sendes i reprise 10. august kl. 16.03 og 11. august kl. 20.30 i NRK P2. Les om Blekens arbeid med programmet her: P2-program ble novelle