Tre førstedamer

Bli kjent med tre av førstedamene. De sto for bryllup, død og savn i Det Hvite Hus.

Det hvite hus
Foto: KAREN BLEIER / AFP

I serien om de amerikanske førstedamene skal det denne gangen handle om tre damer som alle påvirket sine menn, og som satte historiske spor.

28 år yngre førstedame
Da Frances Folsom ble født i 1864, fikk hun sin første barnevogn i gave fra familievennen Grover Cleveland. Frances, eller Frank som hun ble kalt, var enebarn i en rik familie der advokatfaren var i kompaniskap med Grover.

21 år senere, i 1885, ble Grover Cleveland innsatt som USAs 22. president.

I 1886 fridde presidenten til Frances Folsom, og i juni samme år ble hun fru Frances Folsom Cleveland. Hun var 21 år og han var 49. Hun ble den eneste presidentfruen til nå som har giftet seg i Det Hvite Hus.

Frances og Grover Cleveland var presidentpar til 1889. Grover ble ikke gjenvalgt for en ny periode, men etter fire år ble Cleveland valgt igjen, og Frances og Grover flyttet inn i Det Hvite Hus i tidsrommet 1893 - 1897. I mellomtiden hadde Benjamin Harrison vært president. Hans kone het Caroline.

Førstedame som dør
Caroline Lavinia Scott var den kunstneriske og livsglade som døde i Det hvite hus.

Søte, kvikke, brunhårede Caroline Lavinia Scott fortryllet den innandvente Benjamin Harrison ved første møte. Caroline var artistisk anlagt, hun elsket å danse, male og spille piano.

Benjamin og Caroline Harrison ble presidentpar i 1889. Caroline Harrison var en pliktoppfyllende hustru og førstedame.

Hun er kjent for å ha startet organsisasjonen Daughters of the American Revolution, en kontroversiell organisasjon som fremdeles eksisterer.

Hun var den første som satt opp et juletre i Det Hvite Hus. I oktober 1892 døde førstedame Caroline Harrison av tuberkulose, bare 60 år gammel.

Ble førstedame etter sin død
Historien om presidentparet Chester og Ellen Arthur er en historie som egentlig aldri fant sted.

Til tross for det er Ellen Arthur ansett som en av de største skjønnhetene blant de amerikanske presidentfruene.

Ellen Herndon, eller Nell, var en dyktig rytterske, elsket musikk og lærte å synge opera.

Elsket New York
Hun møtte Chester Arthur i New York. De giftet seg I 1859, da var hun 22 år og han 30.

Vakre Ellen Arthur elsket livet i New York City. Med sine tre barn levde de et priviligert og luksuriøst liv.

Ellen ble en ledende figur i sosietets- og kulturlivet i New York, men etter en kald hjemtur fra en operaforestilling i 1880 ble hun syk. Hun falt i koma og døde bare to dager etter, 42 år gammel.

Nådde ikke fram
Chester Arthur var i Albany og nådde ikke fram før hun døde. Året etter ble Chester Arthur innsatt som USAs 21. President . Enkemannen Chester flyttet inn i Det Hvite Hus med sine to gjenlevende barn.

President Arthur fikk sin søster Mary til å fungere som førstedame og ta seg av barna. Han donerte et glassvindu til en kirke i nærheten, st. John’s Church.

Motivet på vinduet var engler. Og presidenten insisterte på at det ble plassert slik at han kunne se det fra sine vinduer i det Hvite Hus.

Hver kveld satt presidenten og så på englene på glassvinduet gjennomlyst av lyset inne i kirken. Han tenkte på når han skulle møte sin elskede igjen. Nell Arthur, førstedamen som først ble førstedame etter sin død.

Tre førstedamer