Normal

Frode Larsens ipodfavoritter

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gamle mestere som Bach, Händel og Haydn er alle med på Frodes 10 på topp-liste. Og Monty Python.

Konsertmesteren i Kringkastingsorkesteret vrir seg ved tanken på alt det pretensiøse som finnes i hans egen musikkbransje. Selv liker han leken musikk, og på ipoden har han Bach, Monty Python og folketoner. 27. desember kommer programmet med Frode Larsen, men allerede nå kan du lese hva han har på ipoden sin.

Se i nett-TV:

To og en ipod med Mathias Eick

To og en ipod med Jenny Hval (fra 23. desember)

To og en ipod med Frode Larsen (fra 28. desember)

Frode Larsen og Jon Almaas

Konsertmester i Kringkastingsorkestret Frode Larsen møter du mandag 29. desember klokka 232.20 på NRK 1.

Foto: Torstein Vegheim / NRK

1. Händels ”Messias”
6 år gamle Frode ble med moren og faren på prøver i Kristiansand Domkirkekor. Det mektige oratoriet for solister, kor og orkester bølget mot den lille gutten. Der og da opplevde han et av musikkhistoriens virkelige storverker bli plukket fra hverandre. De mange ulike stemmene ble terpet på hver for seg, for så å bli satt sammen igjen til et resultat som omsluttet og formelig løftet 6-åringen opp fra kirkegulvet. Klangoppelvelsen satte uforglemmelige spor. Han begynte å ta fiolintimer.

2.”Planetene” av Gustav Holst
Frode er en av de få som har fått spille med Ungdomssymfonikerne på Elverum - elitestudentenes sommerorkester - allerede som 12-åring. Den unge gutten fra Risør havnet midt i det klanghavet fra Plantetene av Holst og Carl Nielsen-symfonier. –Det var stort, minnes Frode. – En enorm fysisk opplevelse av symfonisk lyd. 120 gale ungdommer som ga alt de hadde sammen – det er adrenalinkick! Siden dette har musikerdriven hans først og fremst vært samspill og fysisk følelse av samklang, ikke solistisk filing på øverommet.

3: ”Ich habe genug” – kantate BWV 82 av J.S.Bach
Frode har levd med den årlige Risør kammermusikkfest helt fra den spede begynnelsen. Herfra har han en musikkopplevelse han vil ha med i gravferden sin: Ich habe genung; Bachkantate BWV 82, i et arrangement med de tyske toppsolistene Matthias Goerne (baryton) og Albrecht Meyer(obo) – Nydelig, introvert og rent, sier Frode, som var spillende leder i orkesteret i bootlegopptaket.

4. Juleoratoriet av J.S. Bach
Frode kommer alltid tilbake til barokkmusikken – selv om han er en usedvanlig allsidig musiker som i tråd med Kringkastingsorkesterets profil mestrer de fleste stilarter. Frode opplever at god timing kommer fra barokken, og påvirker hvordan han spiller jazz og andre stilarter. Den rytmiske flerstemmigheten i Juleoratoriet, siste sats, er hans favoritteksempel på at barokken kan lære oss det meste om god timing i musikk.


5. Peters Sellers resiterer She loves you av the Beatles.
-Man bør ha evnen til å glede seg over musikken og alt det rare man kommer over, for å holde ut i musikeryrket til man blir pensjonist. -Dette er musikalsk humor på sitt beste, sier Frode. Bra timing!

6. Nissa Nybergets låt om Fornebu
-En låt som har alt!, ifølge Frode. Musikaliten i denne melankolske balladen om flyplassen som forsvant, gir ham en god velværefølelse. Frode gleder seg over alle detaljene, som utgjør alle ingredienser en ekte ballade bør ha!

7. Strykekvartetter av Haydn
-Det finnes aller mest lekenhet i kammermusikken. Der er det plass til individer, personlighetene til utøverne kommer bedre frem, sier Frode. Derfor hører han gjerne på Haydn-kvartetter.

8. Folketoner sunget av Arve Moen Bergset.
Fiolinistkollega og kveder Arve Moen Bergset fremfører norske folketoner på en måte som får den til å fremstå som 100% ren og ekte, mener Frode. Derfor ble Arve spurt om å kvede i farens begravelse, og senere også i Frodes bryllup. –Dette er musikk som er lite tilgjort, i motsetning til mye nyere musikk.

9. Die letzte Rose av Wilhelm Ernst.
Det er en stor glede å høre en ordentlig virtuos! Der finnes det mye lekenhet og stor musikalitet. Frode har stor respekt for den gode gamle virtuostradisjonen fra begynnelsen av forrige århundre.

10. Spamalot “Song that goes like this.”
Fra Monty Pythons film. –Hele gjengen i Monty Python utstråler musikalitet i alt de gjør, og denne låta er helt herlig!