Til Kollen med Mentz

Han var en av de mest kjente radiostemmene i mange tiår. Og ingen kjente Oslo som Mentz Schulerud . Han boblet nesten over når hans gatelangs-turer førte ham til Holmenkollen.

Programsekretær i NRK Mentz Schulerud 1954
Foto: Scanpix / SCANPIX

Hans utgangspunkt for turen var alle bautaene og statuene som stod i området rundt skiarrenaen. Men når det bobler, så bobler det. Når assosiasjoner og kunnskaper blander seg, blir det Kollenhistorie som ingen andre kan formidle det på radio.

Formidleren

Etter at han ble pensjonert fra NRKs hovedsete på Marienlyst , laget han en programserie for Østlandssendingen - NRKs distriktskontor for Oslo og de nærmeste områdene. Alle hans kunnskaper -spesielt fra kulturområdet- og formidlingsevne , gjorde at mange ikke bare hørte, på radio men faktisk lyttet, når Mentz tok for seg gate etter gate, strøk etter strøk, i hovedstaden.

Til Holmenkollen....

Så kom han etter hvert til Holmenkollen-området der det ble flere program.

Homenkollen
Foto: Arkiv / NRK

Det du kan få gjenør med nå, tar utgangspunkt i bautaer og statuer. Men egentlig blir det dermed mye skihistorie. Slik bare Mentz kan formidle det. Uten manus, fra hjerne og hjerte der han rusler av gårde og tar utgangspunkt i inntrykk og kunnskaper.

Litteraturen

Og så må naturligvis den meget beleste Mentz Schulerud fra sitt hode finne fram til ting som er skrevet med tilknytning til skianlegget Holmenkollen. Og dermed bir det en litt annen tilnærming til sportsarenaen enn den vi kanskje ellers hører mest om i disse dager...

NRK Gull gir deg kulturskatter fra NRKs innholdsrike arkiv. 24 timer i døgnet på digitalradio, og hver søndag kl. 07.03 i P2.
Programmet er ved Øystein Saxvik.


Mentz Schuleruds mange gatevandringer kan du på høre på NRK Gull Langs flere gater med Mentz