Teddys bjørn

En bjørnejakt ga navnet til verdens mest kjente kosedyr.
27. oktober feires Teddybjørndagen!

Bamsen Teodor

Bamsen Teodor fra Barne-TV serien 'Så rart'.

Foto: Laurvik, Henrik / Scanpix

I 1902 var USAs president Theodor Roosevelt på en arrangert bjørnejakt i Mississippi. Da jakten nærmet seg slutten hadde presidenten ennå ikke skutt noe dyr. Guvernøren i Mississippi som hadde invitert presidenten syntes dette var pinlig, og ba bjørnejegeren Holt Collier som var på jaktlaget til presidenten om å finne en bjørn til Roosevelt.

Bjørnejegeren Holt Collier

Holt Collier var en kjent og erfaren bjørnejeger med 3000 bjørner på merittlisten. Han sporet opp en stor brunbjørn i skogen, som ikke ga seg uten kamp. Den drepte en av jakthundene før Collier klarte å overmanne bjørnen ved å slå den i hodet med rifla si og deretter binde den fast i et tre. Men da Roosevelt endelig fikk se dyret, ønsket han ikke å skyte den forsvarsløse og skadete bjørnen. Han ba i stedet noen på jaktlaget avlive brunbjørnen så den skulle slippe å lide.

Tegning av en bjørnunge

Pressen var raskt ute med en sak om hendelsen og en politisk tegning ble trykket i The Washington Post. Den store brunbjørnen ble da erstattet med en tegning av en liten bjørnunge. Leketøysmakeren Morris Michtom så denne tegningen av Roosevelt og bjørnungen og ble inspirert til å lage en søt tøybjørn. Etter tillatelse fra presidenten satte han kosedyret til salgs i butikkvinduet med navnet Teddy's bear. Tøybjørnen ble enormt populær og Roosevelt brukte selv kosedyret som maskot da han stilte til gjenvalg.

På Theodor Roosevelts fødselsdag, 27. oktober, feires derfor Teddybjørndagen!

Nitimen om Teddybjørndagen

Så rart! sa Teodor

Se teddybjørnen Teodor og Onkel Lauritz fra barne-tv serien "Så rart" fra 1981:

Video Så rart synes teddybjørnen Teodor.

Så rart synes teddybjørnen Teodor.

Hør om bamsen Teodor i Norgesglasset

Bamsen Teodor er nok Norges mest kjente bamse. Han dukket opp på TV-skjermen i 1974 i barne-TV serien "Så rart" sammen med Onkel Lauritz. Det var Mona Wiig som hadde laget den fine og nysgjerrige bamsen. Birgit Strøm var den som ga liv og stemme til han i serien.