NRK Meny
Normal

Streiken rammer festspillene

Stengte flyplasser skaper store vanskeligheter for Festspillene i Bergen. Hvis streiken fortsetter kan det bli avlysninger av konserter.

Per Boye Hansen, direktør for Festspillene i Bergen
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Onsdag 21. mai åpner festspillene i Bergen, og allerede nå skaper Avinorstreiken problemer for festspilldirektør Per Boye Hansen.

- Hittil har vi taklet problemene og fått kunstnerne til Bergen med tog og buss og bil. Ingen arrangementer er avlyst foreløpig, sier Boye Hansen til NRKs Kulturnytt. Men legger til at problemene skaper adskillig hodebry for festivalledelsen.

- Det vi frykter er at mange av de påmeldte journalistene ikke skal komme seg hit - vi har rekordstor påmelding av journalister i år. Vi er også redde for at tilreisende publikummere nå vil utebli.

Avlysninger kan komme

Dersom streiken fortsetter og trappes opp vil det også kunne bli avlysninger i programmet, selv om kriseberedskapen er i full gang.

- Vi har kriseplaner og jobber kontinuerlig med å få folk over på andre transportmidler. Så lenge Gardermoen fungerer har vi muligheter til å få det til, men dersom den stenges kan det skape avlysninger. Det kan jo skje slik situasjonen er nå også, når så mange skal komme og gjøre sitt kan vi ikke utelukke avlysninger.

Kongeparet

Kongeparet tar toget til Bergen hvis streiken ikke tar slutt

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Kongeparet tar toget

Men Kong Harald og Dronning Sonja har allerede den alternative reiseruta klar om flystreiken ikke avsluttes før åpningsdagen.

- Kongeparet har varslet at de vil ta toget dersom streiken ikke er slutt, og det setter jeg stor pris på, sier festspilldirektøren.

For bare to år siden var det musikerstreik som skapte store problemer for festspillene. Men foreløpig er det ikke aktuelt for festspillsjefen å vurdere å flytte festspillene til en annen tid på året.

- Denne tiden er jo Bergen på sitt vakreste, med rhododendroner i full blomst. Og i et lengre perspektiv har ikke arbeidskonflikter skapt mange problemer for festspillene. Så selv om jeg personlig nå har vært litt uheldig med timingen, er det for tidlig å begynnne å snakke om å flytte festspillene, sier Boye Hansen.

Siden de ansatte i LO Stat gikk ut i streik er seks flyplasser blitt stengt, og dersom streiken ikke er slutt innen tirsdag morgen kan også Stavanger lufthavn Sola, Alta lufthavn, Leknes Lufthavn, Sandnessjøen lufthavn Stokka, Sogndal lufthavn Haukåsen og Svolvær lufthavn Helle bli stengt. Streiken vil også bli utvidet på Oslo Lufthavn.