Hopp til innhold

Storsildfiske og øya Hopen

Mikrofonferd tar turen til Vestlandet og raporterer fra storsildfisket i 1937 og reporter Ivar Grydeland besøker øya Hopen sørøst for Svalbard.

Sildefiske med snurpenot
Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Med reportasjebåten etter storsild.

(Første gang sendt 28.01.1937)

Året er 1937, det er fremdeles vanskelige økonomiske tider i Norge, og for fiskerne er det avgjørende for egen og familiens framtid at de får fisk.

NRK’s reporter Theodor Bernhoft-Osa er på reportasjereise på Vestlandet. Han forteller lyrisk om fiskernes arbeidsforhold under storsilfisket ved munningen av Sognefjorden. Vi blir med ombord i Haugesundssnurperen ”Urter” når snurpenota skal opp av sjøen, og her er det notbasen som er sjefen!

Det blir også en tur innom krambua til Abelone Møkster som forteller om handelen med fiskerne. Det fiskerne først og fremst trenger er tobakk; uten tobakk kan man ikke fiske, forteller Abelone.

Besøk på Hopen; ei øy i ishavet.

Isbjørn i isødet
Foto: PHRASEA / Scanpix

 

Verdt å vite spesial (2001):

Reporter Ivar Grydeland besøker Hopen, ei øy i ishavet sørøst for Svalbard. Hopen fikk navnet sitt etter at den engelske hvalfangeren Thomas Marmaduke kalte opp øya etter skuta si ”Hope Well”. Og håpet kommer godt med, for livet på Hopen er en barsk tilværelse. Hopen har ei fortid som tilholdssted for fangstfolk, men var også strategisk for Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig, og det var tyskere som opprettet den meteorologiske stasjonen i 1944.

NRK’s reporter møter Otto Torsteinsen, stasjonssjef og en av fire mann på den meteorologiske stasjonen. Torsteinsen tar med seg NRK’s utsendte på tur en mørk kveld med vind, tåke og opptil flere isbjørner i nærheten....