NRK Meny
Normal

Større enn Tordenskiold

Cornelius Cruys ble mannen som bygde opp hele den russiske marine og var med på å bygge St. Petersburg. På samme tid som Tordenskjold herjet i vest var Cruys ”Tordenskjold” i øst, men med betydelig større fotspor i verdenshistorien...

Cornelius Cruys (1655 – 1727) som Tsarens Admiral i Russland
Foto: Sagabok forlag

Han ble headhuntet av Tsar Peter den første i Amsterdam i 1698. Oppdrag : Bygge Russlands marine, reformere byråkratiet, modernisere Arkhangelsk, lede utbyggingen av St. Petersburg og slå tyrkerne og Karl den 12. Alt dette og mere til ble livshistorien til en nesten ukjent ”tjuagutt” fra Stavanger. Hans navn var Nils Olsen, men etter at han reiste til sjøs fra Stavanger som 14-åring på en nederlandsk skute tok han ”kunstnernavnet” Cornelius Cruys.

Kometkarriere

Pirater var og er.

Pirater var og er.

Foto: Morten Clausen / Colourbox

Etter 20 år var han kaptein, ble tatt til fange av sjørøvere og gikk på land i Amsterdam. Der traff han Tsar Peter den første som var på ”dannelsesreise” i Europa for å lete etter dyktige menn som kunne delta i reformeringen av det russiske rike. Cornelius Cruys takket ja til Tsarens tilbud og i nesten tre tiår steg han i gradene og ble en nær venn og medarbeider for tsaren. Den viktigste oppgaven var å bygge opp en russisk flåte, noe som etter hvert forandret hele styrkeforholdet i 1700-tallets Europa.

Større enn Tordenskiold

Stavanger fikk sin Cornelius Cruys statue i 2000, laget av Per Ung.

Stavanger fikk sin Cornelius Cruys statue i 2000, laget av Per Ung.

Foto: Bård Titlestad / Sagabok

Cruys slo svenskene ved Kronstadt like før Karl den 12s fatale felttog mot Moskva, noe som var med på å svekke svenskene og var medvirkende årsak til at russerne knuste den svenske hæren ved Poltava i 1709. På denne tiden hadde Cruys flyttet med Tsaren til den nye byen St. Petersburg, som Cruys var med på å bygge. – Merkelig nok er ikke denne historien så kjent, sier historiker Torgrim Titlestad, som har skrevet to bøker om Cruys og forsket på hans livshistorie i russiske arkiver. – Det er merkelig at Tordenskjold er så kjent, når en annen nordmann, på samme tid, gjorde en adskillig større, sjømilitær karriere i øst, sier Titlestad.

Aktuell den dag i dag

Historiker Torgrim Titlestad har forsket på Cornelius Cruys og skrevet to bøker om ham.

Historiker Torgrim Titlestad har forsket på Cornelius Cruys og skrevet to bøker om ham.

Foto: Thomas Bore Olsen

I denne utgaven av Museum møter du også slektsforsker Øyvind Dahl, som i et uttegnet slektstre på mer enn 2 ½ meter kan føre en slektsgren fra en av sønnene til Cruys tilbake til Stavanger. Vi hører også administrerende direktør for oljemessen i Stavanger, Kjell Ursin-Smith fortelle om hvordan næringslivet i dag i bruker historien om Cruys i ”business-to-business” møter med russerne.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 11/8 kl. 16.03, søndag 12/8 kl. 08.03 og torsdag 16/8 kl. 19.03. Programleder er Øyvind Arntsen.