Hopp til innhold

Stjernespekket på Hovedscenen

Anne-Sophie Mutter, Esa-Pekka Salonen, Bryn Terfel og Cecilia Bartoli. I høst inntar stjernene landets største kunstscene.

Anne-Sophie Mutter
Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Hovedscenen er NRKs internasjonale kunst- og musikkscene på fjernsyn - rett hjem i stua hver søndag klokka 21.10 på NRK2.

Høstsesongen preges i år av store jubileer og tradisjonsrike konserter, men også uventede overraskelser. Programleder Arild Erikstad ønsker å gi Hovedscenens publikum opplevelse, dokumentarer og kunstprogrammer som gir innsikt og kunnskap.

Les Arild Erikstads sesongpresentasjon her: - Velkommen til Hovedscenen

På Hovedscenen høsten 2008:

Søndag 31. august: The Promise of Music – et portrett av Gustavo Dudamel. Dirigenten Gustavo Dudamel er selv et produkt av Venezuelas musikkskoleprosjekt ”Sistema de Orquestas” som ble startet i 1975 av José Antonio Abreu. I åtte år har Dudamel vært dirigent for Simón Bolivar Ungdomsorkester – et eliteorkester som består av 220 musikere fra hele Venezuela og fra alle sosiale lag. I dette programmet følger vi Dudamel i hans arbeid med orkesteret i Caracas og følger musikerne på turné i Europa.

Dirigenten Gustavo Dudamel

Dirigenten Gustavo Dudamel med Simón Bolivar Ungdomsorkester innleder Hovedscenens høstsesong

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Søndag 7. september: Esa-Pekka Salonen 50 år. Vi blir med på en festaften av de sjeldne i Berwaldhallen i Stockholm der Sveriges Radios Symfoniorkester med gjester feirer den populære, verdensberømte dirigentens 50 års dag. Jubilanten har selv valgt ut solistene; bl.a. Eva Dahlgren, Håkan Hardenberger, Karita Mattila, Victoria Mullova, Anne Sofie von Otter og mange flere. Salonen dirigerer selvsagt det hele selv og vi lover også flere overraskelser.

Søndag 14.september: En fiolinkonsert blir til.

Anne Sophie Mutter og Trondheimsolistene.

Anne-Sophie Mutter (her med Trondheimsolistene) og arbeidsprosessen med Sofia Gubaidulinas fiolinkonsert kan du følge 14. september

Foto: Snare Knut  / Aftenposten

I denne dokumentaren følger vi den russiske komponisten Sofia Gubaidulina i arbeidet med sin siste fiolinkonsert som hun skrev spesielt til Anne-Sophie Mutter. Vi følger de to helt fra den første idé frem til verdenspremieren med Berlinerfilharmonikerne under ledelse av Sir Simon Rattle. ”Jeg hører først slutten av stykket. Jeg hører alt på én gang og det er vanskelig å få tak på. Det er for komplisert og jeg klarer ikke å skrive ned dette øyeblikket. Jeg må analysere og gjøre det klarere for på den måten gradvis å komme tilbake til hva jeg opprinnelig hørte” (sitat Sofia Gubaidolina).

Under Bergfall – ei festforestilling for Geirr Tveitt og Olav H. Hauge. Konsertopptak fra Nordheimsund i anledning 100års jubileet for Hauge/Tveitt med bl.a. Lars Klevstrand og ”Tverr Geitt”, Herborg Kråkevik, Valkyrien Allstars, Liv Bernhoft Osa, Hildegunn Riise, Njål Sparbo – kunstnere som både på og bak scenen viser at de alle har et nært forhold til jubilantene.

Søndag 21. september: Berlin Filharmoniske Orkester på Waldbühne Hvert år avslutter Berlin-filharmonikerne sesongen med en populær utekonsert der rundt 25000 publikummere med picknick-kurver nyter klassisk musikk i sommernatten. Året dirigent er Gustavo Dudamel og programmet har et sterkt Syd-Amerikansk preg med komponister som Carlos Chávez, Silvestre Revueltas og Arturo Márquez fra Mexico, Heitor Villa-Lobos fra Brasil og argentinske Alberto Ginastera. Sopransolisten Ana Maria Martinez kommer fra Puerto Rico – så er her det bare å glede seg til fengende rytmer og fargerik musikk.

Søndag 28. september: Massenets Manon - fra operaen i Barcelona.

Rolando Villazón

Rolando Villazón synger sammen med Natalie Dessay i Jules Massenets opera Manon på Hovedscenen 28. september

Foto: VOLKER HARTMANN / AFP

Med Natalie Dessay og Rolando Villazon i hovedrollene ble denne oppstningen av Jules Massenets opera Manon i regie av David McVicar en stor suksess. En vakker oppsetning i tidsriktige kostymer, overdådige dekorasjoner og stemningsfull lyssetting. Manon er av mange regnet som Massenets beste opera, men det tok litt tid før den ble populær. Frem til 1952 var den blitt fremført hele 2000 ganger bare i Paris. Produksjonen er fra det vakre, restaurerte operahuset Gran Teatre del Liceu i Barcelona.

Søndag 5. oktober: Last Night of the Proms. Også i år blir vi

Sangeren Bryn Terfel

Walisiske Bryn Terfels ruvende røst runger under the Proms 5. oktober

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

med på avslutningskonserten av verdens største musikkfestival – The Proms i London. Dette er blitt en populær og tradisjonsrik konsert på Hovedscenen gjennom en årrekke - og med årets glitrende solister – pianisten Hélèn Grimaud og sangeren Bryn Terfel så bør man kunne forvente seg nok en unik musikkfest fra Royal Albert Hall. Kveldens dirigent, Sir Roger Norrington har dirigert under Proms-festivalen gjennom mer enn 40 år – men det er første gang han nå skal lede The Last Night !

Søndag 12. oktober: Herbert von Karajan – Maestro for the screen. Den legendariske dirigenten Herbert von Karajan ville i år fylt 100 år og vi markerer dette i høst med to kvelder her på Hovedscenen. Tidligere i år sendte vi et stort portrett om personen og musikeren Karajan – i kveld dreier det seg om Karajans enorme interesse og nærmest besettelse av å få filmet musikalske fremførelser på best mulig måte. Han skapte en helt ny stil og forståelse for dette faget – og for ham var dette en viktig måte å få bevart og dokumentert en kuturarv.

En prisbelønnet dokumentar med unike historiske klipp – et must for alle musikkinteresserte !

Søndag 19.oktober: Minnekonsert for Herbert von Karajan. I anledning 100 års jubileet for Herbert von Karajan har Berlinfilharmonikerne vært på turné til tre av Karajans viktigste konsertarenaer i Paris, Luzern og Wien. En av Karajans yndligsstudenter - Seiji Ozawa dirigerte turnéen og hvem andre enn Anne-Sophie Mutter kunne være solist ? Det var Karajan som ”oppdaget” henne i 1976 i Luzern og som i en årrekke samarbeidet tett med henne.

En historisk konsert fra Den Gyldne Sal i Musikverien i Wien med Berlin Filharmonikerne under ledelse av Seiji Ozawa i Beethovens fiolinkonsert og Tsjajkovkijs Symfoni nr. 6 ”Pathetique”.

Søndag 26. oktober: Don Carlo av Giuseppe Verdi (del 1) I høst har Den Norske Opera spilt denne oppsetningen i regi av Nicholas Hytner på operascenen i Bjørvika. Dette er en samproduksjon mellom Royal Opera House, Covent Garden i London, Metropolitan-operaen i New York og Den Norske Opera. Her på Hovedscenen presenterer vi operaen i den engelske versjonen med Antonio Pappano som dirigent og med Rolando Villazôn i rollen som Don Carlo og Marina Poplavskaya som Elisabetta di Valois. Her dreier det seg om storpolitikk og om kjærligheten selvsagt – den umulige kjærligheten. Om en Don Carlo som ikke får sin Elisabeth, fordi hun giftes til hans far, spanskekongen Filip II.

Gå ikke glipp av en storslått oppsetning med et av verdens beste operakompanier, produsert av BBC.

Søndag 2. november: Don Carlo av Giuseppe Verdi (del 2)

Søndag 9.november: Nurejev – From Russia with love Rudiolf Nurejev var utvilsomt den fremste mannlige danser i sin generasjon. Eksotisk, arrogant, provoserende og en av de mest fotograferte menn i det 20.århundre. Hans verdensberømmelse kom den 16.juni 1961 da han ”hoppet av” fra en turné med Kirov balletten i Paris og ikke ble med ensemblet tilbake til datidens Sovjetuniounen. I denne nye dokumentaren får vi helt ny innsikt i Nurejevs karriere i Russland – bl.a. gjennom filmopptak gjort av en nær venn av Nurejev – opptak som ble brukt som hjelp i utviklingen av en unik danseteknikk. Disse filmene har verden aldri sett før.

Søndag 16. november: bODY rEMIX/ gOLDBERG vARIATIONS og Fra Wien og ut i verden I danseforestillingen av den kanadiske koreografen Marie Chouinard blir dansernes bevegelsesmuligheter drastisk utvidet ved hjelp at krykker, proteser, seler og tau. Et moderne og originalt uttrykk som både er vakkert og provoserende. Selv sier Chouinard; ” jeg var ikke i det hele tatt interessert i krykkene p.g.a. handicap-aspektet. Jeg var interessert i krykkene som en ny struktur inkludert i kroppen. Jeg ønsket å finne nye måter å bevege seg på i rommet med denne nye arkitekturen. På en måte er våre ben som krykker inne i kroppen vår”. Musikken er en remix av Glenn Goulds innspilling av Bachs Goldbergvariasjoner blandet sammen med intervjuer med Gould.

Fra Wien og ut i verden: I denne dokumentaren følger vi de 16 unge musikerne som konkurrerte i Eurovisjonens Young Musicians 2008 i Wien tidligere i år. Som mange vil huske så kvalifiserte den norske deltakeren, fiolinisten Eldbjørg Hemsing seg til den store finalen på Rådhusplassen - hun ble prisvinner og ikke minst – hun vant den nyopprettede publikumsprisen! I denne dokumentaren har østerrisk fjernsyn fulgt de unge virtuosene den uken de var sammen i Wien.

Søndag 23. november: Cecilia Bartoli og Maria Malibran.

Cecilia Bartoli

Cecilia Bartolis levende mimikk og musisering opplever du på Hovedscenen 23. november

Foto: HERWIG PRAMMER / AP

Originaltittelen på dette programmet er; ”Malibran gjenoppdaget – den romantiske revolusjon.” Cecilia Bartoli har lenge vært opptatt av Maria Malibran – en legendarisk spansk sopran som levde på 1800-tallet. I denne filmen følger vi Bartoli på en reise fra Venezia gjennom Napoli, Paris, Brussel og til London på leting etter spor av den berømte 1800-talls superstjernen, og vi blir med på CD innspilling. Vi følger Bartoli backstage før konsert og vi blir også litt bedre kjent med Bartolis private liv og hennes nærmeste familie.

Søndag 30.november: Jean Sibelius Symfoni nr. 5. Oslo Filharmoniske Orkesters sjefsdirigent Jukka Pekka Saraste er en stor Sibelius-kjenner. Et av sesongens høydepunkter for orkesteret sist vår ble utvilsomt denne fremførelsen av Sibelius’ femte symfoni i Oslo konserthus med Saraste som dirigent. Dette er et av Sibelius’ mest populære orkesterverk og Jukka Pekka Saraste forteller også litt om tilblivelsen av symfonien og gir oss musikalske eksempler som viser hvordan Sibelius arbeidet seg frem til den endelige versjonen.

Søndag 7. desember: Boleros, Bolero. Maurice Ravels Bolero er et av verdens mest spilte og mest populære klassiske stykke. I denne franske filmen forsøker man å finne hemmeligheten bak verkets ufattelige popularitet, og kanskje er ikke alle mytene og historiene knyttet til dette stykket like sanne ?

Søndag 14.desember: Giaccomo Puccini – opera for alle. Den 22.desember er 150 års jubileum for Puccini. Hovedscenen markerer dette med å presentere et helt nytt portrett av denne utrolig populære operakomponisten. Et portrett der Puccini selv kommenterer og diskuterer sitt liv og sine verk slik han gjorde det i sine notater og brev til sin mor, sin bror, sin forlegger, sangere og dirigenter, sin kone Elvira og mange flere. En stor og påkostet film samprodusert av en rekke europeiske fjernsynsselskap.

Søndag 21.desember: Puccini opera – (tittel kommer når fastlagt).

Søndag 28.desember: Ett år med Wien Filharmoniske Orkester. Også i år sender vi Wiener-filharmonikernes tradisjonsrike konsert på 1. Nyttårsdag. I kveldens Hovedscene kan alle oppleve orkesteret fra innsiden. Et fjernsynsteam fikk anledning til å være ”flue på veggen” under alle avgjørende møter og diskusjoner, turnéer og reiser, prøver og forberedelser som finner sted frem til konsert gjennom et helt år. Et levende og emosjonelt portrett av et av verdens beste orkestre, og kanskje kan dette programmet også berike opplevelsen av Nyttårskonserten som finner sted om bare noen dager .