NRK Meny
Normal

Sommertid - still klokka!

Denne helga skal vi skru på klokka igjen. Er det fram eller tilbake? Mange har gått i fella, men i et program fra 1959 blir alt klargjort!

Stille klokka
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

For NRK Gull på P2 har funnet fram statskringkastingens bidrag til å gi folket forståelse for at justering av urene og sommertiden har noe for seg. Og noen av motforestillingene.

Haagen Ringnes (1928 - 2008) Her i 1964.
Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

Det tok Haagen Ringnes fatt i. Den gangen for mer en femti år siden.

Almanakkredaktøren

Astronom og redaktør for selveste Almanakken, den mest anvendte boka ved siden av Bibelen ble det en gang sagt, Hans Jelstrup, gjør rede for flo og fjære, sol og måne.. og litt til.

Helsedirektøren

Selveste helsedirektør Karl Evang tar for seg alle helsemessige fordeler det har at det tidfestede døgnet blir noe mer justert i forhold til solen og månens posisjoner. Men det er kanskje bare sør i landet…

Nord i Norge

For den alltid oppegående radiolegenden Harry Westrheim snakker både med den vanlige mann og landbrukssjefen i Troms.

Harry Westrheim
Foto: NRK

Han kan fortelle at midnattssol og mørketid gjør verden annerledes nord for polarsirkelen. Dette er nytt for mange vitenskapsmenn lengre sør i landet. (Og Europa...)

Fly og tog

Men de største praktiske problemene oppstår kanskje i forbindelse med kommunikasjon med utlandet. Tog og fly – ruteplanene skal stemme på sekundet. Stasjonsmester Høydal på grensestasjonen Kornsjø forteller..

Kirkeklokkene

Så er det også et rent praktisk problem. Frøken Ur på telefonsentralen skal justeres og urmaker James Wahlgren bruker flere timer på å reise rundt og stille en rekke av Oslos kirkeklokker. Sånn at de gir lyd fra seg på riktig tid. Også denne søndagen i 1959…

NRK P2 gir deg gull hver søndag morgen kl. 07.03. Har du digitalradio (DAB), serverer NRK Gull døgnet rundt. Dette programmet er ved Øystein Saxvik.