St. Olav til P2-medarbeider

Gunnar Danbolt, som lager Kunstreisen i P2 sammen med Nina Skurtveit, ble torsdag dekorert med St. Olavs Orden for sin innsats som kunstformidler. – Jobben i NRK har nok hatt en viss betydning, sier Danbolt.

 

Gunnar Danbolt og Nina Skurtveit

- Jeg er glad for utnevnelsen og setter stor pris på formidlingsområdet. At noen har satt seg ned og gjort jobben med å anbefale meg er rørende. Slike utnevnelser gir seg ikke selv, sier Gunnar Danbolt.

Kunstreisen

Kunstreisen  har gått i P2 i fire år. Programmet lages av Nina Skurtveit og Gunnar Danbolt som reiser rundt om i verden og oppsøker kunstverk som blir presentert med fortellinger og analyser.

Sendingene går på luften lørdager kl 17.30, med repriser både onsdag kl 13 og fredag kl 21. Programmet har rundt 45.000 lyttere  i hovedsendingen.

Ordensrådet har i sin vurdering lagt særlig vekt på hans innsats som formidler på høyt nivå av norsk og europeisk kunsthistorie og billedkunst. Videre er det tillagt stor betydning at han ved popularisering gjennom media, radio og fjernsyn, har formidlet sitt fag og gjort kunsthistorien tilgjengelig for allmennheten, heter det i begrunnelsen.

Viktig med P2

- Det jeg har gjort for NRK har nok hatt en viss betydning for denne utnevnelsen, sier Danbolt. Men han er en mangfoldig formidler. I tillegg til full jobb på universitsetet i Bergen der han er professor i europeisk kunsthistorie, har han skrevet en rekke bøker og artikler om maleri og skulptur fra antikken, middelalderen og renessansen, moderne kunst og barnekultur. Han har også mange fjernsynsproduksjoner bak seg.

Men radio er best, synes Gunnar Danbolt.

- Vidunderlig

Gunnar Danbolt

Professor Gunnar Danbolt

Foto: Erling Johnsen / NRK

- Radio er et vidunderlig medium. Det er mye mer spontant enn fjernsyn for eksempel, og tilbakemeldingene vi får fra lytterne er veldig positive. Blant annet hører vi fra kunstnere som står og jobber i atelieret sitt mens de lytter til Kunstreisen i P2. Det er morsomt!

Bevegelse gjør en forskjell

Det er åpenbare utfordringer med å presentere bilder og kunstverk i radio. Danbolt forteller at de til å begynne med fikk veiledning av en svensk ekspert.

- Vi lærte blant annet hvor viktig det er med bevegelser i radio. Skal jeg vise noe der oppe må jeg peke og se opp. Det var vi ikke flinke til i begynnelsen. Det blir jo litt plundrete med mikrofon og slikt. Men eksperten hørte dette med en gang, forteller Danbolt.

– Der har du ikke gjort det, sa han, og det var jo riktig. Lytterne blir med på en annen måte når vi er med, sier han.- Dramaturgisk bruker vi også litt musikk, men det kan jo fort virke atspredende. Vi bruker det mest når vi flytter oss fra et sted til et annet. Og vi er nøye med å bruke tidsriktig musikk.

- Hvordan går dere frem for å velge emner og motiver?

- Vi prøver å unngå motiver som blir for komplisert å presentere. I store kirker kan det være vanskelig å få frem det spesifikke. Uttrykket vi snakker om må være samlet. I en kirke er det for eksempel fint å velge seg et utsnitt (her Marcuskirken i Venezia), og er vi i et galleri velger vi ett bilde. 

 

Marcuskirken
Foto: NRK

Støy!

Men det er ikke bare enkelt å gjøre opptak i populære offentlige rom. Mange mennesker kommer bort og snakker høyt mens unger løper skrikende rundt, forteller Danbolt. Å snakke med vaktene hjelper lite, skal vi tro professoren.

- Det blir ikke stille lenge av gangen. Men andre ting er blitt lettere med mer moderne opptaksutstyr. Tidligere var vaktene mistenksomme på mikrofonen, men de blir ikke like skremt av de nye små opptakerne (uten egen mikrofon). Og i USA der alt er så strengt, er gallerivaktene helt komfortable med at Nina går rundt med hodetelefoner. De tror bare hun bruker audio-guiden, humrer Danbolt.

Men etter besøkene blir det nødvendig med supplerende kommentarer i studio, all pratingen lar seg rett og slett ikke gjøre på stedet – grunnet støyen.

Det ideelle reisefølge

Gunnar Danbolt er gammel venn av programleder Nina Skurtveit, og han er svært fornøyd med sitt reisefølge. - Hun er alltid i godt humør og er det perfekte menneske å reise med. Det er jo hun som redigerer programmene i etterkant, forteller Danbolt.

Og når Gunnar Danbolt og Nina Skurtveit tar lytterne med på nok en kunstreise lørdag i P2, får vi altså høre en ekte ridder fortelle. Og reisen går til ...?