NRK Meny
Normal

Spansk varme og snert

Sopran Itziar Martinez Galdos har vært solist ved Den norske Opera i 20 år. Nå kommer hun med en varm og leken romanseplate på sitt eget morsmål.

Itziar Martinez Galdos nye CD
Foto: Presse

"Cuando acaba de llover " - "Når det slutter å regne"- er tittelen på den nye platen til sopranen Itziar Martinez Galdos. Galdos har vært solist ved Den norske Opera siden 1989. Nå gir hun ut en romanseplate på sitt eget morsmål, spansk, sammen med pianisten Per Arne Frantzen.

Platetittelen, etter en sang av den argentiske komponisten Carlos Guastavino, er treffende som et minste felles multiplum for de 23 korte sangene av fem forskjellige komponister. Videre i sangen heter det: "Når det slutter å regne, blir trærne så glade ...Alt ser godt ut når det slutter å regne."

Varme og nærhet

Fellesnevner for sangene - og framføringen, er varme og nærhet. Det hører vi allerede i åpningskuttet, den første av fem sanger signert spanske Xavier Montsalvatge (1912-2002). Den gode pianisten Per Arne Frantzen gjør en florlett intro med en touch av impresjonisme. Itziar Martinez Galdos synger neddempet og småsensuelt og lar teksten drive den enkle melodien framover.

Itziar Martinez Galdos

Itziar Martinez Galdos

Foto: Jörg Wiesner/DNO

Utgangspunktet for hele plateprosjektet er Galdos og Frantzens møte med komponisten Montsalvatge på 1980-tallet, hvor de innstuderte disse fem cubanske sangene med ham. Montsalvatge, som døde i 2002 fikk altså aldri oppleve plateproduktet, men på åttitallet kan vi regne med at han var med på en skål til den vittige drikkevisa "Canto negro". I alle fall viser Galdos og Frantzen stort overskudd og sprudlende humør, og var altså direkte inspirert av komponisten selv.

Lekent

På en snerten og leken måte tar Galdos og Frantzen oss gjennom platen med spansk-cubansk-sør-amerikansk repertoar. Jeg berømmer operasolisten Galdos for fravær av operapatos og store vibratoutslag på toppene. Noen overganger til høyt leie er litt kinkige, som i "Como Quieres Que Adivine" av den baskiske komponisten Jesus Guridi, men alt passerer i grunnen greit.

Det største minus går til utgiver, plateselskapet LAWO, for selve tekstheftet som er nesten uleselig med altfor liten, hvit skrift på blek bakgrunn.

Alt i alt er "Når det slutter å regne" en sjarmerende plate med et repertoar vi kjenner altfor dårlig her i det halvkalde nord. Selv den kjøligste nordboer må bli en smule tent når Itziar Martinez Galdos og pianomann Frantzen slår til med den cubaneren Joaquin Nins fyrrige livseleksir - "El vito" - Jeg ser kastanjetter og raske føtter som danser gjennom hele den varme sommernatten - etter at det altså har sluttet å regne ...