NRK Meny
Normal

Sølv og gull i mat og musikk

Vi kan ikke kle gjestene i sølv og gull nå som i gamle Wien, men vi kan forgylle livet på vår måte.

Safrankrokus

Gi morgenstunden gull i munn ved å putte litt safran i havregrøten.

Foto: Gut Gimritz

Da fyrst Metternich skulle holde fest i Wien i 1902 en gang, krevde han at gjestene skulle stille opp kledd i enten sølv eller gull. Så bestilte han en vals av en ukjent dirigent for et militærorkester i Det Kongelige og Keiserlige Ungarn og Østerrike, avdeling for det bosnisk-herzegovinske infanteri. Navnet var Franz Lehar.

Han skulle bli kjent for operetter senere, blant annet fra det balkanske miljø, særlig Den Glade Enke, men akkurat da hadde han bare en fiasko bak seg. Gull- og sølvvalsen ble en suksess, så han kunne gi opp sin militære karriere, kunne flytte til Wien, og ta opp arven etter Johann Strauss.

Vi kan ikke kle gjestene i sølv og gull nå i disse tider, men vi kan forgylle måltidet på en rimelig måte.

Safran og havre

Før var det populært med safran. Det er verdens dyreste krydder. Det går med 150.000 blomster for å lage et kilo, og det koster 35.000 kroner, men du trenger bare litt.

Safranen kommer fra en krokus som blomstrer om høsten i Iran. Den inneholder fargestoffet krocetin, som har en voldsom styrke: et gram kan farge hundre liter vann. Det gjelder å holde seg unna safran av dårlig kvalitet, for eksempel fra Marokko, som bare bør brukes til farging. I maten smaker det pyton. Så her er det dumt å kjøpe billig.

Putter du litt god safran i havregrøten om morgenen, så kan du friste familien med gullgrøt.

1liter vann
4 dl havregryn (ikke lettkokte)
1 ts salt
En klype safran


Gull har en myk og varm lød som kan gjøre mat tiltalende. Bladgull får du i de fleste kunstmateriellbutikker. Du kan velge mellom bladgull, som er på løse ark – til 300 kroner for 235 ark - eller stormgull. Anbefaler stormgull til mat. Pass på da på at du ikke blir tilbudt gull-lignende metaller som kalles slagmetall.

Forgyllet fisk

Ekte gull er spiselig, og det er garantert ikke fetende.

Du kan forsøke å forgylle en ovnsbakt ørret på din spesielle måte.

1,5 kg ørret
Pepper
1 bunt persille
Saften av en halv sitron

Stekeovnen varmes til 200 grader. Rens fisken, men behold hodet. Fyll buken med smør, persille, eventuelt andre urter, sitronsaft – og så kan du velge: du kan legge på gullet før du pakker fisken i aluminiusfolie, eller du kan gjøre det etterpå.

Hvis du legger gullet på før du putter fisken inn i ovnen, kan du sette på grillelementet og gjøre skinnet ekstra gyllent og sprøtt.

Hvis du tar ørreten ut av ovnen og avkjøler den, kan du fjerne skinnet med en kniv, og legge på gullet. Du kan legge gull på hele fisken, eller bare forgylle hodet. Pass på at fisken ikke er for fuktig, for da blir det mye kliss i stedet for at det blir elegant.

Naturens gull

Og til dessert er det bare å servere naturens eget gull; multer, uten noen dikkedarer.