Solistprisen til Eldbjørg

- Jeg ble mer voksen av Young Musicians, sier Eldbjørg Hemsing. Onsdag fikk hun Den Norske Solistpris på 100 000 kroner, og kvitterte med konsert på Troldhaugen.

Hemsing mottar solistprisen
Foto: Stein Eide / NRK

I mars vant Eldbjørg Hemsing NRKs store solistkonkurranse Virtuos, og med seieren fulgte engasjement under festspillene og Den Norske Solistprisen på 100 000 kroner. På Troldhaugen onsdag ble sjekken høytidelig overrakt av festspillsjefen sjøl, Per Boye Hansen.

Eldbjørg Hemsing og Zhang Jie

Eldbjørg Hemsing spilte med sin faste akkompagnatør Zhang Jie på Troldhaugen

Foto: Stein Eide

Nye oppdrag

Virtuosseieren innebar også deltagelse i den europeiske konkurransen "Young Musiscians" i mai. Der stakk Eldbjørg av med både publikumsprisen og tredjeprisen. Landene som stemte henne fram til publikumsprisen var Tyskland, Østerrike og Sveits, og hit er hun nå invitert til å komme å spille i sommer.

- Opplevelsen i Wien innnebar for meg å gå fra å være ung og lovende til ta steget over i de voksnes rekker. Det er jo der jeg vil være. Sett litt i ettertid det var en stor opplevelse som jeg virkelig vokste på som musiker, forteller Eldbjørg til NRK.

Fra terping til overskudd

Avslutningsnummeret på konserten på Troldhaugen var Franz Waxmans Carmenfantasi, som hun også spilte i finalene i Virtuos og Young Musicans.

- Det var flott å ta opp igjen Carmenfantasien etter all filinga på detaljene i forbindelse med konkurransene. Nå sitter stykket på en helt annen måte i fingrene, og musikken handler om overskudd og spilleglede, smiler hun.

Konserten kan du høre i Musikkmassasjen på NRK P2.