En motstemme i samtidsmiljøet

Arrangøren og jazzmusikeren Erlend Skomsvoll er blitt mer og mer komponist. Det siste, store verket er slagverkskonserten Dsjåkåccåråckå, fremført av Eirik Raude og Trondheim Symfoniorkester, i Olavshallen og på turné i Polen.

Erlend Skomsvoll

-Og jeg vil helst ikke bli fortalt åssen musikk jeg skal lage, sier Erlend Skomsvoll.

Foto: Lars Myhren Holand

Arrangør, jazzmusiker og komponist Erlend Skomsvoll

-Jobben min er å prøve å absorbere den verden jeg opplever, sier Erlend Skomsvoll

Foto: Jan Granlie

Men selv var Erlend Skomsvoll på turné med den amerikanske jazzpianisten Chick Corea, på den tiden - november i fjor - rundt 10 år etter det første musikalske møtet på jazzfestivalen i Molde. Mange forbinder Erlend Skomsvolls navn først og fremst med med jazz og arrangering. Men det siste drøye året har han skrevet rundt 5 timer musikk, mer i retning av "klassiske verker", som han selv kaller dem.

Gjennomkomponert

Under Ultimafestivalen i Oslo i fjor, fikk Erlend Skomsvoll fremført en klaverkonsert, og like etter, et rekviem, i Nidarosdomen. Og så, slagverkskonserten, Dsjåkåccåråckå.

-For meg er det viktig å hele tiden være i utvikling. Og siden jeg har lyttet på klassisk musikk, og også studert klassisk musikk, til dels, i perioder, så er det naturlig å gå inn i gjennomkomponert musikk, også.

Slagverker Eirik Raude

Slagverkeren Eirik Raude

Foto: Bo Mathisen

Dsjåkåccåråckå

Slagverkskonserten har en tittel nærmest som lydskrift, så man skal ikke la seg skremme av alle å’ene og c’ene...

-Det er på en måte et tulleord, en konstruksjon av flere ord, et anslag og en forklaring på hva dette verket er for noe.

Forteller Skomsvoll. Og inni ordet gjemmer det seg betydningen av ”lek” og ”spøk”.

-Det er en utpreget leken konsert, fascinasjon over mekanikk og skaperverk, gutta på roterommet, bygge maskiner, alt dette ligger på en måte under.

Dsjåkåccåråckå ble også fremført to ganger tidligere, i fjor, i andre versjoner. Men for første gang i full orkesterdrakt, ble den fremført av Trondheim Symfoniorkester, Eirik Raude som solist, og Eivind Aadland som dirigent, i Olavshallen i Trondheim, 18. november.

Motstemme

Dirigenten Eivind Aadland

Dirigenten Eivind Aadland

Foto: Bodil Maroni Jensen

Eivind Aadland avsluttet sin 7-års periode som sjefdirigent for Trondheim Symfoniorkester i fjor sommer. Nå var han tilbake som gjestedirigent, og med god kjennskap til Erlend Skomsvolls musikk fra tidligere.

-Skomsvoll er en motstemme i det norske samtidsmiljøet, som det er veldig morsomt å jobbe med og være med å løfte frem. Jeg synes det er morsomt å lete frem et mangfold og få et større bildet i tale, når det gjelder samtidsdiskusjonen.

Dsjåkåccåråckå har 9 satser:
1: Kompetkomperkompetkomperkompetsatsen
2: Strikkperkflakkasatsen
3: Ekkospillsatsen
4: Resitasjon for pølsekø og pudring av nese
5: Fabrikkurverksatsen
6: Resitasjon for Marimba og røykepause
7: Eiriks Vuggevise
8: Sitter på toget, hviler, tenker, drømmer
9: Sirkling

Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 2. februar kl. 21.03-22.00:
Dsjåkåccåråckå, slagverkskonsert av Erlend Skomsvoll.
Eirik Raude, solist,Trondheim Symfoniorkester, Eivind Aadland, dirigent.