NRK Meny
Normal

Skulle egentlig hett Nordtue

Northug-navnet har trolig blitt slik det er fordi en danske skrev feil på 1600-tallet.

Petter Northug
Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Etternavnet til Petter Northug jr. kan føres tilbake til et gårdsnavn i Steinkjer kommune i Nord-Trøndelag, forteller navnegransker ved NTNU i Trondheim, Eli Ellingsve.

Thug = tue

Petter Northug

Petter Northug jr.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

I dag heter gården Nordtuv, og navnet uttales Nordtu, hvor rd blir til tjukk l. Gården ligger nordvest for Steinkjer, mellom den innerste enden av Trondheimsfjorden og Snåsavatnet.

Navnet er så gammelt at det står skrevet i erkebiskop Aslak Bolts jordebok fra ca. 1440. Der står det skrevet som Nordthuf.

Det siste leddet i navnet kan komme av det gammelnorske ordet thúfr, som betyr «topp, knute, spiss forhøyning på ei flate».

Det er det samme ordet som tue (blåbærtue) som vi har i dag. Th i thúfr ble uttalt på samme måte som th i thing på engelsk, og f’en ble uttalt som en v.

Navnegransker Eli Ellingsve forteller at dette stemmer godt med landskapet der gården Nordtuv ligger. Både den og nabogården Heltuv ligger på ei flate som er heva opp i landskapet. På denne flata er det to-tre markerte «knuter».

Danske som misforstod

Inge Særheim

Inge Særheim er navnegransker ved Universitetet i Stavanger

Foto: Elisabeth Tønnesen

Men hvordan ble så Nordthuf til Northug? I følge Eli Ellingsve er Northug en nyere skrivemåte som trolig ble etablert på 1600-tallet. Navnegranskeren tror en dansk skriver kan ha «mishandla» sisteleddet.

I dansketida var det ikke uvanlig at norske stedsnavn forandra mening totalt fordi de ble skrevet ned av danske skrivere som ikke forstod dem. Flere navn ble forvanska, forteller navnegransker Inge Særheim ved Universitetet i Stavanger.

Rennesøy i Rogaland ble i norrøn tid skrevet på samme måte som i dag. Men i dansketida ble navnet endra til Randersø og Reinersø.

Språkteigen hører du i NRK P2, søndager kl. 09.30 og mandager kl. 23.30.

Du finner oss også på Facebook og på Twitter .