Normal

Sköld ny programsjef i TSO

Solister og regissører skal velges på grunnlag av kvalitet, ikke postnummer. Det sier Trondheim Symfoniorkesters nye programsjef Stefan Sköld.

Trondheim Symfoniorkester
Foto: Presse

Stefan Sköld

Svenske Stefan Sköld er Trondheim Symfoniorkesters nye programsjef

Foto: Lund Kommune

Svensken Stefan Sköld starter formelt i den nyopprettede stillingen som programsjef for Trondheim Symfoniorkkster 1. mai, men er allerede i gang med sitt første prosjekt - nemlig operaen Tosca som skal ha premiere allerede 1 november i år. Satsingen er et samarbeid med nasjonaloperaen i Tallin i Estland.

- Om dette ikke er kamikaze, så har vi en svært kort tidshorisont for å sette opp en opera. Vanligvis har man jo en planleggingshorison på et to tre år for sånt. Men nå tar vi sats og gjør dette, sier den nye programsjefen.

HØR intervju i Musikkredaksjonen: Stefan Sköld til TSO

Opera- og orkestersjef

Sköld kommer fra jobben som kultursjef i Lund i Sverige - en av to svenske byer som er med i finaleheatet om å bli Europeisk Kulturhovedstad i 2014. Han har bakgrunn som kordirigent, og har også vært sjef for operaen i Malmö og Helsingborg Symfoniorkester.

I Trondheim Symfoniorkester skal han lede en nyopprettet avdeling for musikkteater, og drive langtidsplanlegging av programmet. Et av Skölds klare mål for arbeidet som programsjef er å få til et profesjonelt kor i Trondheim.

- Vi skal legge lista høyt, og undersøke hvordan vi i Trøndelag kan få til det de har fått til i Bergen, nemlig å starte et embryo til et profejsjonelt kor. Jeg tror det behøves en samling og en fokusering av de enormt fine kreftene som fins regionalt og lokalt. Men det er kvaliteten som skal avgjøre når det gjelder regissører og solister, og ikke hvilket postnummer man har. Vi må ha en internasjonal holdning og profesjonalisere, sier Sköld.

Opprustning

Illustrasjon, symfoniorkester

Trondheim Symfoniorkester

Foto: TSO

Direktør i Trondheim Symfoniorkester Roar Leinan, sier han har hentet inn Sköld for å ruste opp orkesteret.

- Vi har store forventninger til hans arbeid. Orkesteret har vært i en kjempeutvikling og er nå et fullt orkester. Vi skal blant annet bygge opp en musikkteateravdeling, og trenger å ruste opp staben og få større muskler på dette programområdet. Dette er ingen nybegynnerstilling, vi trengte kompetanse og erfaring, og vi hadde en stor og interessant søkermasse, men Sköld var den beste.