NRK Meny
Normal

Skandinavisk DAB-enighet

Med 2022 som en mulig svensk slukkedato, har alle de tre skandinaviske land nå lagt føringer for når FM-nettene skal slukkes.

DAB - digitalradio

Digitalradioens inntogsmarsj: Alle de skandinaviske landene har nå lagt føringer for når FM-nettene kan slukkes og radioen bli heldigital.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Dermed går de skandinaviske landene først og bortimot i takt i sin DAB- og digitalradioenighet.

Som kjent er Norge først i løypa med en planlagt FM-slukking i 2017, Danmark har mål om å slukke i 2019 og i den svenske Public Service-utredningen som kom nå i sommer varsles 2022 som en mulig svensk slukkedato.

Les mer: Den norske digitalradiomeldingen

Les mer: Dansk rapport om digital radio

Les mer: Allmennkringkasting i Sverige 2014 - 2020

Sverige ut av DAB-dvalen
Dermed er Sverige igjen kommet på banen etter en lengre DAB-dvale. I likhet med i Norge ble det gjort forsøk med digitalradio på 1990-tallet, men i 2005 ble det vedtatt politisk stoppordre.

Svenskene var usikre på hvilken standard man burde velge, men senere ble det gjort nye utredninger og DAB-sendinger har igjen kommet på lufta.

FM-slutt i 2022
I utredningen om allmennkringkastingen i Sverige i tidsrommet 2014 – 2020 som kom i juni i år slås det fast at digitaliseringen av radioen skal sluttføres og at FM-sendingene bør være slukket i 2022.

Nå i høst skal det gjøres en nærmere beskrivelse av hvordan overgangen til ren digital distribusjon av radiosignalene i Sverige skal foregå.

Da vil alle de tre skandinaviske landene ha planene klare for digitaliseringen av radiomediet.

Danmark i 2019
I Danmark ble det i fjor enighet om 2019 som slukkedato for det analoge sendenettet. Som i Norge er det visse krav som må innfris. I Danmark er det sagt at halvparten av all radiolytting må være digital i 2018 for at slukkingen skal kunne skje året etter.

Norge først i 2017
I Norge er som kjent flere krav både om lytting og tilgjengelighet som skal innfris for at slukkingen av FM-nettet skal skje i 2017.

Innfris ikke disse vil slukkingen bli utsatt til 2019. Noe som vil påføre spesielt NRK store ekstrakostnader til dobbeltdistribusjon.

Europa følger etter
Også i resten av Europa skyter nå overgangen til en ren digital radioframtid fart.

I følge radio.no er det nå regulære sendinger med DAB i både Belgia, Danmark, Tyskland, Tsjekkia, Italia, Irland Malta, Monaco, Nederland, Norge, Sverige, Sveits og Storbritannia.

DAB også i andre verdensdeler
I en rekke andre europeiske land foregår det prøvesendinger og også i Australia, Midt-Østen, Afrika og Asia er DAB-radioen på vei inn.

Les mer: Digitalradio i utlandet

Finland og Island uten DAB-lyst
Finland er et unntak. Der ble forsøkene med DAB stanset og digital sending av radiosignaler i Finland foregår via det fjernsynets bakkenett slik at radio digitalt kan man høre som nettradio eller via et fjernsynsapparat. Heller ikke på Island er det noen DAB-lyst.

I Norge er det som kjent ja, takk alle deler – digitalradio både via det digitale bakkenettet og et fjernsynsapparat, som nettradio eller DAB.

Les mer: Norge - radioen blir heldigital