NRK Meny
Normal

Sjølingstad Uldvarefabrik

Hør om den mer enn hundre år gamle ullvarefabrikken Sjølingstad i en liten bygd vest for Mandal. Fabrikken ble nedlagt i 1984, men er nå i full drift som museumsfabrikk...

Sjølingstad Uldvarefabrikk i dag.
Foto: Vestagdermuseene

Den lille fossen i Sjølingstadbekken, en snau mil vest for Mandal, ga nok kraft til at dypt religiøse gründere, inspirert av Hans Nielsen Hauge, kunne bygge Sjølingstad Uldvarefabrik i 1893. I mange år ga fabrikken liv og virke til bygda, men i 1984 var det slutt. Etter nedleggelsen overtok en stiftelse hele industrianlegget og i dag fremstår Sjølingstad Uldvarefabrik som et livskraftig fabrikkmuseum. Takket være årlige tilskudd fra Riksantikvaren og de inntektene ullproduksjonen gir, kan publikum oppleve hele linjen i produksjon av ullvarer, Alt fra vaske, karde, spinne, hesple, veve og sveve, - på gamle og velbrukte veverimaskiner.

Håndbåren kunnskap

Veven går på Sjølingstad Uldvarefabrikk.

Veven går på Sjølingstad Uldvarefabrikk.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

- Arbeidet er spennende, men krevende sier museumsleder Sylvi Sørensen. Hun og hennes stab på 10-12 ansatte holder maskinene i stand og i drift. - Mye av det vil holder på med må læres i praksis. Vi kaller det håndbåren kunnskap. Derfor må vi sørge for å få tak folk som kan læres opp, slik at museet kan fortsette som et fullverdig fabrikkmuseum, sier Sørensen. Et viktig produkt på Sjølingstad er plisséstoff til Setesdal- og Vest-Agder-bunadene. Ingen andre enn Sjølingstad har den spesielle Jeaquard-maskinen som kan produsere dette stoffet.
Det strømmer også turister fra inn- og utland til museet, som i tillegg til salg fra egen butikk, får støtte til driften fra Riksantikvaren. "Det sviver bra på Sjølingstad" heter historiker Birgitte Sørensens hovedfagsoppgave om fabrikken. Hun er tilknyttet Vest-Agder-museene og mener at Sjølingstad er på høyde med de beste fabrikkmuseene i hele Europa.

Et helt liv ved veven

Søstrene Gudrun Sletten og Åse Gundersen har arbeidet på Sjølingstad Uldvarefabrikk hele livet.

Søstrene Gudrun Sletten og Åse Gundersen har arbeidet på Sjølingstad Uldvarefabrikk hele livet.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

– Vi gikk rett fra folkeskolen og til fabrikken, sier søstrene Gudrun Sletten og Åse Gundersen. I dag er de 91 og 83 år gamle og har hele livet bodd og arbeidet i det lille industrisamfunnet som hadde egen skole, arbeiderboliger, fabrikkbygninger i rød teglstein og en staselig disponentbolig. – Vi sto ved rennebommen og spolemaskinen og likte arbeidet godt, sier søstrene, som i denne utgaven av Museum går rundt inne på fabrikken blant spinnerimaskiner som fortsatt er i full drift. – Men jeg glemmer aldri da fabrikken brant på høsten 1945, sier Gudrun Sletten, som fortsatt får tårer i øynene når hun tenker tilbake på brannen. – Vi hadde vært på kino i Mandal og syklet så fort vi orket. - Det var et trist syn å se arbeidsplassen i flammer, sier Sletten. I dag gleder søstrene seg over at det fortsatt er liv og røre i fabrikken.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 14/4 kl. 16.03 og søndag 15/4 kl. 08.03. Programleder er Jan Henrik Ihlebæk.