Sigrid Moldestad

Hun kommer fra Breim i Nordfjord og har gjort seg bemerket som en allsidig folkemusikkartist. Hun spiller både fele og hardingfele, synger og spiller teater.

Sigrid Moldestad
Foto: folkogdans.no

-Det var egentlig broren min som skulle spille fele, men han endte opp som trailersjåfør i stedet, forteller hun mens hun ler. Sigrid gikk og kikket på den magiske felekassa og den ble hennes i stedet.
Da hun var 10 år gammel ble hun medlem i Breim spelemannslag. Her fikk hun godt voksne venner i 70-årene som lærte henne folkemusikktradisjonen.

Brenner for generasjonsundervisning

-Som 10-åring hadde jeg en kompis på 75 år som kom hjem til meg hver søndag. I dag er dessverre ”bildet” av en eldre mann og en jentunge blitt skitnet til, forteller hun. Sigrid Moldestad er derfor redd for at undervisningsformen der musikktradisjoner blir før videre fra de eldre til de unge er i ferd med å forsvinne. Hun håper hun kan være med på å føre denne undervisningsformen videre.

Gode historier

Sigrid Moldestad.
Foto: Ukjent

Sigrid Moldestad er også glad i historier. På plata ”Taus” handler det om de kvinnelige felespillerene i Norfjord og på Sunnmøre som var aktive for 300 år siden. De spilte ridende til hest, kappspilte med menn, møttes som venninner eller de lærte opp sønnene sine. Men så ble det andre tider med pietisme og trangsynthet og det passet seg ikke å være kvinne med fele. Dermed ble de tause. Heldigvis lever noe av musikken videre og den har Sigrid spilt inn.

Årets folkemusiker 2010

De senere årene har Sigrid Moldestad også stått frem som sanger, og i følge bladet Folkemusikk så har til og med Dronning Sonja sangene hennes på Ipoden sin. I fjor ble Moldestad kåret til årets folkemusiker for plata ”Sandkorn” der hun synger tekster av Jacob Sande, Robert Burns, i tillegg til sine egne tekster. Hun nøler med å kalle seg sanger , for det er felespiller hun er utdannet som, ved Ole Bull-akademiet på Voss.
– Jeg får frem villskapen i meg når jeg spiller fele og poeten når jeg synger.

Bli bedre kjent med Ukas P2-artist Sigrid Moldestad mandag 28/2 - fredag 4/3 kl. 06.03 og 17.40. Programansvarlig Siv Wammer.