NRK Meny
Normal

Show i Store studio

Fra og med fredag 13.april vil NRK Gull sende klipp fra diverse Show i Store studio, fra 1954 og framover. To sentrale navn i denne sammenheng er Leif Rustad og Erik Diesen.

Leif Rustad

Leif Rustad (t.v) og Erik Diesen i Store Studio i 1952.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Leif Rustad var en av pionerene i NRK. Han tok artium i Kristiansand i 1924 og begynte på medisinerstudiet i Oslo, samtidig som han utdannet seg til cellist. Da Kringkastingsselskapet A/S startet i 1925, ble den knapt 22 år gamle Rustad engasjert i det første radioensemblet. Men med bare en håndfull ansatte i radioen måtte også musikerne påta seg alt forefallende arbeid, og Rustad ble bl.a. hallomann – til store protester fra lytterne, som ikke likte å høre skarring. Han fikk snart hovedansvaret for musikkprogrammene, som fylte det meste av sendetiden den gangen, og da NRK ble opprettet i 1933, ble han fast ansatt som programsekretær.

Avdeling for hyggeprogrammer

I 1948 var Leif Rustad selvskreven som ny programredaktør for den nye ”Avdeling for hyggeprogrammer og landsdelsprogrammer”. Ifølge riksprogramsjef Olav Midttun skulle denne avdelingen ”høyne vyrdnaden for landsens liv og sed” og dermed demme opp for ”straumen frå landsbygda”.

Leif Rustad blir barbert i Store Studio

Leif Rustad blir barbert i Store Studio

Foto: ukjent fotograf / NRK

Om denne målsettingen noensinne ble oppfylt, skal ikke drøftes her. Det som er sikkert, er at Leif Rustad gjorde sitt for å følge opp, og den største suksessen fikk han med ”Rundtomkring” sammen med bl.a. Otto Nielsen og Arild Feldborg. Det var folketomt i gatene når ”Rundtomkring” gikk på lufta. Etterfølgerne, bl.a. Lørdagskveld i Store Studio, og andre ”show”, var også svært populære.

Med Erik Diesen på laget

Erik Diesen var også viktig i utviklingen av disse programmene. Da han fikk fast ansettelse i underholdningsavdelingen i 1948, mente riktignok innstillende sjef at ”av hensyn til institusjonens verdighet” burde man ansette en filolog. Mange har hatt god grunn til å glede seg over at denne innstillingen ikke ble fulgt.

”Rundtomkring” er det bare bevart noen få klipp fra. Men de andre showene i Store studio har vi rikelig stoff fra. Dette kan lytterne nå få hygge seg med hver fredag i NRK Gull.

Skru på din DAB radio eller nettradio hver fredag kl 07.30, 11.30, 15.30 eller 19.30 for en halvtime i Store Studio.