Shetlands-Larsen

Leif Andreas Larsen ble kalt Shetlands-Larsen. Han krysset Nordsjøen mer enn femti ganger med agenter, våpenlaster og flyktninger. To ganger forliste han på norskekysten, men kom seg hver gang over til Storbritannia igjen.

Leif Andreas Larsen, kjent som Shetlands-Larsen
Foto: Scanpix / SCANPIX

Larsen var med i vinterkrigen i Finland i 1940, han hadde mange finske venner etter noen år til sjøss. Året etter dro han over til Storbritannia i en fiskeskøyte. I Skottland ventet trening og forberedelser til angrepet mot slagskipet Tirpitz.

Nordsjøstormene var i mange tilfelle like ille som fienden hjemme. Operasjonene fant sted under vår- og høstmånedene da været var mer stabilt, men på tross av det forekom flere forlis utenfor norskekysten. I begynnelsen var de kledt som norske fiskere, seinere i uniform.

LYTT: Shetlands-Larsen forteller om oppraget med å bringe etterretning, folk, utstyr og våpen over Nordsjøen til Norge og flyktninger i retur. Karin Marthinsson intervjuet Larsen 23. januar 1975

Historien ble film ti år etter

Larsen spilte seg selv i filmen "Shetlandsgjengen" i 1954. I filmen fortelles historien om den illegale trafikken over Nordsjøen. Flere sentrale medlemmer i den såkalte Shetlands-gjengen spilte seg selv i filmen.

LYTT: Vigdis Lian, direktør ved Norsk filminstitutt, forteller om filmen "Shetlandsgjengen" til Totto Osvold. Sendt i programmet "Norge i 100" 2005

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oslo 1954: Premiere på filmen om Shetlandsgjengen. Kong Haakon hilser på Kaptein Leif Larsen.

Oslo 11. oktober 1954: Premiere på filmen om Shetlandsgjengen. Flere medlemmer av kongefamilien ankommer Klingenberg kino for å overvære premieren. Her hilser Kong Haakon på Kaptein Leif Larsen, som spilte seg selv i filmen. I bakgrunnen blant andre prinsesse Ingeborg av Sverige, prinsesse Astrid og kronprins Harald.

Foto: Scanpix / SCANPIX

LYTT: Med Shetlandsgjengen på gamle tufter - 30 år etter. Shetlandsveteranene Palmar Bjørnø, Åge Sandvik og Kaare Iversen forteller om sine oppleverser til programleder Ottar Starheim. Sendt 10. april 1975

Minnemonument i hjembyen

På 50-årsdagen for frigjøringen, den 8. mai 1995, ble et minnesmonument utført av Knut Steen avduket i Bergen. Statuen står på Torgutstikkeren, som nå også kalles Shetlands-Larsens brygge.

LYTT: Avduking av statue i Bergen til minne om Shetlands-gjengen. Kronprins Haakon taler og Shetlands-Larsens kone kommenterer. Ved Arild Sondre Sekse. Sendt 8. mai 1995.

LES: Bli kjent med flere profilerte veteraner i den norske motstandskampen, sabotasjeaksjoner og krigshistorie fra okkupasjonsårene 1940-45