Aprilsnarr!

I følge gammel skikk kan man narre andre 1. april. I NRK har man tatt aprilsnarr på alvor!

Aprilsnarr

I dag bør man være ekstra kritisk til hva som sendes på TV og radio.

Foto: Scanpix / SCANPIX

De gode gamle aprilspøkene er smilende tidsbilder som avslører hva som var så aktuelt og kontroversielt at Dagsrevyen og Dagsnytt bare måtte lage aprilsnarr. Se Perspektiv fra 27. mars 2007:

Video Perspektiv

NSB betaler 1 krone for hvert minutt de er forsinket? Se Perspektivs program om aprilspøker. Foto: Scanpix

Hva er så bakgrunnen for denne spesielle skikken? Opprinnelsen til aprilsnarr slik vi kjenner den i Norge er omdiskutert, men stammer sannsynligvis fra Frankrike.

Aprilfisken

På slutten av 1500-tallet gikk Frankrike som første europeiske land over til den gregorianske kalenderen, noe som innebar at det nye årets start ble flyttet fra slutten av mars til 1. januar. Etternølerne som fortsatte å bruke den gamle kalenderen ble offer for lureri fra resten av befolkningen og fikk kallenavnet "Poisson d'Avril", aprilfisk. De uheldige ofrene for aprilsnarren fikk i all hemmelighet en papirfisk festet på ryggen, en skikk som fremdeles brukes i dag.

1. april

Fransk 1. april-postkort, hentet fra boka 'L'age d'or de la carte postale' (av Ado Kyrou, 1966)

Ble du lurt?

Skikken med å lure hverandre 1. april er i dag praktisert over store deler av Europa. Opp gjennom årene har spesielt aviser, radio- og tv-kanaler sett det som sin oppgave å lure en hel befolkning. I NRK har man tatt aprilsnarr på alvor, og under har vi samlet noen gode, gamle aprilspøker på radio og på TV.

Noen klassikere

I 1967 ble mange lurt av NRKs aprilsnarr: Ved å skru av alt lys bortsett fra én pære, skulle man kunne se fargefjernsyn på svart-hvitt-apparater. Fra Frognerseteren kunne Harald Tusberg og Harald Heide-Steen betrakte et mørklagt Oslo.

Video Fargefjernsyn

Mange trodde de skulle få fargefjernsyn 1. april 1967... Foto: Scanpix


I 2007 kunne Sportsrevyen fortelle at skikytterkongen Ole Einar Bjørndalen ville gå for Belgia de neste tre årene. Til og med pappa Hans Bjørndalen bet på spøken.

Video Aprilsnarr

Ole Einar Bjørndalen går fortsatt for Norge. Se Sportsrevyens aprilspøk fra 2007. Foto: Scanpix


Mang en avgifts-lei nordmann satte kaffen i halsen da Dagsrevyen samme år kunne meddele at regjeringen ville innføre en e-postavgift.

Video E-postavgift

Avgift for å sende e-post? Foto: Scanpix

Flere forsøk fra kringkastingen

Nesten 10 000 personer ringte til NRK for å avgi sin stemme etter at underholdningsavdelingen "bestemte" at Hanne Kroghs bidrag til Grand Prix i 1991 var for dårlig:

Einar Schibbye lagde i 1938 denne reportasjen fra en papegøyeutstilling i Oslo. Her kan du blant annet høre en tysk kakadue som skriker 'Heil Hitler':

Yngvar Ustvedt laget dette programmet med flere morsomme aprilspøker:

I 1982 kunne NRK melde at regjeringen foreslo å tillate hjemmebrenning til eget bruk: