Scenerom om Ibsen

Vi anmelder åpningsforestillingen av Ibsenfestivalen, Rosmersholm, og overværer prisutdelingen til Den internasjonale Ibsenprisen. Hvordan fremstiller ungdom dramatiske hendelser fra Ibsens skuespill?

Shaun Henrik Matheson

Programleder for Scenerom er Shaun Henrik Matheson.

Ibsenfestivalen

Den 11. Ibsenfestivalen er i gang! Det er også teatersjef Eirik Stubø’s siste gang som sjef for festivalen. Han går som kjent av ved utgangen av 2008. Vi anmelder hans siste oppsettning som sjef, Rosmersholm, og teaterkritiker og kommentator Lisa Strindberg kommer for å sette festivalen i perspektiv.

Den internasjonale Ibsen-prisen 2008

For første gang deles Ibsen Awards ut. Prisen er på kr. 2.500.000, og førstemann som mottar prisen er den britiske teaterregissøren Peter Brook. Reporter Ellen Foss-Sørensen var på prisutdelingen.

Bloody Dramatic Rooms

Hvordan fremstiller ungdom i dag dramatiske hendelser fra Ibsens skuespill? Er det et paradoks å plassere Ibsens roller i vår tid, i våre handlingsrom, når deres oppførsel og oppbrudd er resultat av sin tids materielle og sosiale rom?

Hva skjer når Ibsens dramatiske strategier iscenesettes og aktualiseres av ungdom i vår samtid – i vår sosiale orden. «Den fortapte sønn kommer hjem etter mange år uten et livstegn» (Peer Gynt). «Foreldrene fant jenta død, ingen visste om det var drap eller selvmord» (Vildanden).

Dette er noen av de dramatiske hendelsene som ble gitt til 10. klassinger ved fem ungdomsskoler. Deretter skulle de skape rommet/stedet/miljøet for hendelsen, med roller og dialog. Iscenesettelsene i modellbokser 1:25 ble filmet.

Bloody Dramatic Rooms bruker dette videomaterialet som visuelt grunnlag og tema. Prosjektet er av og med Inger Astri Kobbevik Stephens, teaterviter og scenograf, og hun har Ellen Foss-Sørensen har snakket med.

Scenerom på NRK P2
tirsdager kl. 09.03 og gjenhør kl.17.03
Programleder: Shaun Henrik Matheson, produsent: Ellen Foss-Sørensen.

Hør programmet her: Scenerom 02.09.