Hopp til innhold

Min far drakk opp jula

Prisbelønt forfatter forteller om sin barndoms jul i Sånn er livet julaften.

Forfatter Tore Renberg
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

-Min far drakk opp jula

Tore Renberg ble 15 år før han hadde mot nok til å si fra til sin far at nå var det nok. – Jeg var veldig glad i min far, men han hadde et mørke jeg ikke forstår. Han drakk opp hele jula. Det var noe med jula han ikke klarte å innfri, selv om han så gjerne ville. Det forteller forfatter Tore Renberg om sin egen far.

I boka ”Kompani Orheim” forteller Tore Renberg om den lille lykkelige familien; mor, far og barn i Gerhardsens Norge. De lever det framgangsrike, gode livet – på overflaten. Faren har en viktig jobb og betraktes også som den greie pappaen blant den unge Jarles venner. Men under overflaten er det annerledes: Faren drikker i helger og ferier, og blir voldelig mot moren.

Åpenhjertig samtale

Mange har spurt Tore Renberg om disse hendelsene har noe med det virkelige

Valgerd Svarstad Haugland
Foto: Helland, Kjetil, Kjetil Helland / SCANPIX

livet å gjøre, men det har han ikke villet kommentere. Før nå, når han i en åpenhjertig samtale i Sånn er livet julaften møter eks-politiker Valgerd Svarstad Haugland . De to snakker om at jula både er det fineste vi kan tenke oss – og dessverre også det vanskeligste – for noen.

Kan hjelpe andre

Renberg, som er født i 1972 og debuterte i 1996, håper at han kanskje kan være til hjelp og trøst for andre når han nå forteller om de mørke sidene ved sin egen barndom. Han reiser ofte rundt til skoler i Norge og leser opp fra bøkene sine. – Når jeg leser fra ”Kompani Orheim” merker jeg alltid at det er noen i klassen som forstår, sier Renberg.

Marta Norheim og Tore Renberg

Tore Renberg fikk P2-lytternes romanpris i 2005.

Foto: NRK

– Når jeg nå forteller om mine erfaringer kan det kanskje lette trykket. Det hjelper å få vite at man ikke er alene. For det er det man føler seg; så veldig alene og ensom , sier Tore Renberg, som fikk Tarjei Vesaas debutantpris i 1996 og P2-lytternes romanpris i 2005 . En av de andre bøkene om Jarle Klepp; ”Mannen som elsket Yngve” , er også blitt film.

De voksnes ansvar

Tore Renberg klarte å si fra til sin egen far da han var 15 år, men han understreker at dette ikke er barnas ansvar:
-De kan ikke og tør ikke si fra - for barn er lojale. Det er de voksne som må ta ansvar, sier Renberg. Han mener mange voksne holder fasaden for lenge. I mange tilfelle ville det vært bedre for barna om foreldrene hadde blitt skilt før.
- Det er ingen tvil om at mamma og jeg ville hatt det bedre alene, mener Renberg, som takker sin mor og sier han ikke vet hvordan det hadde gått uten henne.

-Samtidsmenneske

Samlivsbrudd
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX (Illustrasjonsfoto)

Da han selv fikk barn tenkte han slett ikke at han selv skulle bli skilt.
– Ingen tenker det. Alle ønsker at det skal gå bra. Men jeg fikk det altså heller ikke til, og er blitt et samtidsmenneske; skilt, med barn og delt omsorg.

Få med deg Sånn er livet på julaften. NRK P2 kl. 10.03. Programleder er Lise Borchgrevink.

Hør Sånn er livet i nettradio

Hør NRK P2 direkte