Sangundervisning online

Avstand er ingen hindring når norske og amerikanske sangstudenter får transatlantisk undervisning.

Norges Musikkhøgskole
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Onsdag inviterte Norges Musikkhøgskole til online mesterklasse i sang i samarbeid med Easton School of Music i Rochester i USA.

I to saler, på hver sin side av Atlanterhavet, har lærere og elever rigget seg til med storskjerm, lydutstyr og kamera, i tillegg til flygel og notestativer. I Norge skal professor i sang, Håkan Hagegård gi undervisning til amerikanske sangstudenter han møter online, mens de norske sangstudentene får tilbakemeldinger fra en amerikansk lærer.

- Sparer masse penger

Hagegård er entusiastisk over de nye mulighetene.

- Vi sparer utrolig mye penger når folk slipper å reise. Og en masse skoler i verden kan jo følge, og laste vår undervisning ned online. Dette må jo være flott for skoler rundt omkring som ikke har så mye penger, mener han.

Også faglig synes han utbyttet er stort.

- Dette er veldig inspirerende. Jeg opplever at amerikanerne underviser med hjernen, og er svært tro mot notebildet. Vi underviser mye med hjertet, så en blanding her bør bli bra, mener professoren.

- Det er visse tekniske utfordringer å finne ut av, i dag var jo for eksempel lyden bedre enn forrige gang, mens bildene ble noe forsinket, så dette jobber vi med å forbedre.

- Inspirerende

Sangstudent Guro Lødemel Henriksen var spent før hun skulle opp på podiet og synge for en lærer i USA.

- Det ser jo utrolig high-tech ut. Men jeg synes det gikk fint. Jeg var litt nervøs i begynnelsen, men etter hvert synger man seg jo igang. Dette var veldig inspirerende, mener hun.