Hopp til innhold

Rostrum for komponister i Dublin

Det 55. internasjonale rostrum for komponister nærmer seg slutten i Irlands hovedstad Dublin. I kveld kårer representanter fra 30 land sine favoritter blant musikkstykker skrevet de siste fem år.

Dublin (dører)

Rostrum i Irland skal være en døråpner for samtidmusikken

Foto: Håkon Heggstad

JOn Øyvind Ness

Jon Øivind Ness deltar med orkesterverket 'Low Jive'

Foto: www.ballade.no

Rostrum er en internasjonal mønstring der kringkastere fra rundt 30 land presenterer utvalgt ny musikk fra sine respektive land. I tillegg til en rekke europeiske land deltar også Canada, Hong Kong, Taiwan og Australia.

Norge og NRK stiller med Jon Øivind Ness' orkesterstykke "Low Jive" (), og Ole-Henrik Moes stykke "Lenger" for solofiolin og strykekvartett. Utvelgelsen er foretatt av NRKs samtidsmusikkjournalister Bodil Johanne Jensen, Annelita Meinich, Kristin Kverndokk og Håkon Heggstad.

Internasjonale fremførelser

Verket som oppnår flest stemmer fra de ulike deltagerlandene under Rostrum blir sendt av kringkasterne i alle de 30 landene, og blir i tillegg sendt ut til hele den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU).

Det kåres også et stykke av komponister under 30 år, og i tillegg kåres ni "anbefalte" verker, som deltakerlandene må spille et visst antall av på sine ulike radiostasjoner.

I kveld blir resultatene offentliggjort på en pressekonferanse i National Concert Hall.

Rostrums bakgrunn

Rostrum ble startet av radiostasjoner i fire land: Tyskland (Frankfurt/Hessen), Sveits, Frankrike og Belgia i 1954 for å stimulere utveksling og kringkasting av samtidig kunstmusikk.

Mønstringen inkluderer i dag over tretti nasjoner, og administreres av det Internasjonale Musikkråd (IMC) med finansiell støtte fra UNESCO og medlemslandenes kringkastingsselskaper.

Rostrum har for det meste vært avholdt i Unescos hjemby Paris, men de siste årene har også Amsterdam og Wien vært vertsbyer. I år er det første gang at Rostrum blir holdt utenfor det kontinentale Europa.

Nordmenn i Rostrum

Sist et norsk verk kom i kategorien "anbefalt" var i 2005 med Maja Ratkjes "Moods III" og i 2002 med Lars Petter Hagens "Voices to Voices" (under 30).

De andre "anbefalte nordmennene" er Lasse Thoresen (1979), Aase Hedstrøm (1988), Olav Anton Thommessen (1989), Rolf Wallin (1990), Frank Tveor Nordensten (1991), Asbjørn Schaathun (1992 og 1998), Alfred Janson (1993), Håkon Berge (1997) og Rolf Gupta (1999).

Norge gjorde det også stort i 1999, da Rolf Wallins Ground ble utvalgt verk i den generelle klassen, og Maja Ratkjes Waves IIB ble utvalgt i klassen under 30.

Eneste utvalgte nordmann før dette var Gisle Kverndokks Fiolinkonsert - i 1993 (i klassen under 30).

Talestol

Ordet "rostrum" brukes i betydningen "talestol" (på fransk: "tribune"), og er en mønstring der kringkastere presenterer det de mener er god og hørverdig ny musikk fra sine land. Etter gjennomlytting av alle verkene, har hver delegat et visst antall stemmer til utdeling.

Dublin (dør)
Foto: Håkon Heggstad

Døråpner til verden...

Dette er således ikke egentlig en konkurranse, men det å få et utvalgt verk sikrer en unik internajonal distribusjon og publisitet (i tillegg til UNESCOs Picasso-Miro-medalje).

Regelverket er ganske åpent for hva slags verk som kan presenteres, men reglementet oppfordrer til å trekke frem komponister som ennå ikke har oppnådd internasjonal anerkjennelse, og spesielt unge komponister.

Dette lager et forum der radiofolk blir kjent med spennende nye navn, noe som til syvende og sist kommer lyttere over hele kloden til gode.

Nebbdyr (ender) i Dublins Grand Canal

Rostrum = nebb, nebbliknende dannelse, munnparti, snabel. Engelsk: Talerstol, podium, seierspall.

Foto: Håkon Heggstad