Hopp til innhold

Romerne brukte SMS-språk

LOL, IMO og VP. Bruker du disse forkortelsene når du chatter og tror du er moderne? Studenter i middelalderen gjorde akkurat det samme.

Forkortelser er ikke nytt. Hør Språkteigen.

Forkortelser er ikke nytt.

Foto: Knut R. H. Andresen / NRK

LOL, IMO og VP. Dette er vanlige forkortelser som de fleste aktive chattere kjenner til. Men denne typen forkortelser er ikke noe dagens unge skribenter har funnet på. Studenter i middelalderen og steinhuggerne i det gamle Rom gjorde akkurat det samme.

-Så lenge mennesket har skrevet, har vi forkorta ord, sier Aidan Conti, som forsker på gammelengelsk og latin ved Senter for middelalderstudier ved Universitetet i Bergen. – Forkortelsene i dagens SMS- og chattespråk er laga over samme lest som latinske forkortelser i Roma for 2000 år siden.

SMS-språk på Pantheon


”Marcus Agrippa, sønn av Lucius, reiste dette bygget da han var konsul for tredje gang”, står det på fronten av tempelet Pantheon i Roma. Men det var ikke plass til alle disse bokstavene da steinhuggeren skulle hugge inn denne inskripsjonen. Derfor måtte han forkorte: MAGRIPPA LF COS TERTIVM FECIT.

Ulike teknikker

-LF står her for Luci filius, sønn av Lucius. Dette er akkurat samme forkortingsteknikk som i for eksempel LOL.

Aidan Conti

Aidan Conti

Foto: UiB

-LOL er en av de vanligste forkortelsene i SMS-språket, sier Conti. Det står for ”Laughing out loud”. Her er det brukt såkalt suspensjon, altså at man skriver første bokstav i hvert av ordene. Det samme gjelder IMO, ”in my opinion” og flere andre. En annen teknikk er kontraksjon, hvor man tar bort noen bokstaver, men likevel kjenner igjen ordet. Som i ”tnx”, som står for ”thanx”, altså ”takk” på engelsk.

Fattige studenter

På 1100-tallet dukka det opp flere universiteter, og dermed flere studenter i Europa.
– Studentene måtte leie lærebøker og skrive dem av, forteller Aidan Conti. Dette ga forkortelsene en ny vår. Studentene ville at kopieringa skulle gå fort for å spare penger, og utleierne ville at det skulle gå fort så de kunne leie ut bøkene til noen andre og tjene mer penger.

Språklig forfall?

Mange rister på hodet over dagens SMS-språk og alle forkortelsene som forpester språket. Men det å bekymre seg over utviklinga er også en gammel tradisjon. – Så lenge forkortelser har blitt brukt har folk klaga på dem, smiler Conti. Så ungdommen nå til dags gjør som ungdom alltid har gjort.

Språkteigen i NRK P2

  • søndag 7. juni kl. 09.30 og
  • mandag 8. juni kl. 23.30

Programleder: Randi Lillealtern

Research: Gøril Grov Sørdal

Aidan Contis hjemmeside (på engelsk)