NRK Meny
Normal

"Den best bevarte hemmeligheten i norsk jazz"

Lytterønske til NRK Gull: "Vår virkelig store gitarvirtuos, Robert Normann, er verdt et helt program!" Det sier vi oss enige i!

Robert Normann

Robert Normann, en av Norges virkelig store jazzgitarister.

Foto: Ukjent/NRK / NRK

27. juni 1996 fylte Robert Normann 80 år. Johs Berg laget i den forbindelse et program om og med "Den best bevarte hemmeligheten i norsk jazz", som gitaristen også ble omtalt som i det norske jazzmiljøet.

Programmet til Johs Berg kan du høre her:

I bladet "Musikken" skrev Berg dette om Robert Normann: "Han er en Petter Smart, som tidlig på førtitallet plundret sammen sin, og trolig Norges, første gitarforsterker, han er treskjæreren som limer sammen ulike tresorter og skjærer ut de nydeligste gjenstander, han er den musikalske perfeksjonist - alltid svært selvkritisk - som jobber mot en nesten uoppnåelig standard. Han er også bohemen som i mange år bodde på sin husbåt "et eller annet sted i Oslofjorden", og som startet sin yrkeskarriere som omreisende gate- og bakgårdsmusikant. Han var bare guttungen da han bega seg ut på landeveien, sammen med en trekkspiller."

Historien om Robert Normanns vei fra gatemusikant til anerkjent jazzgitarist, kan du høre mandag 26. september på NRK Gull.