NRK Meny
Normal

Riefling med Beethoven

Robert Rieflings Beethovenspill sent i livet er nå samlet på en dobbelt-CD. Det er blitt et morsomt møte med en gammel mester som ikke var redd for å spille feil.

Robert Riefling, 75 år, Oslo 1986
Foto: Hanssen, Eystein / Scanpix

Det er det som er så beundringsverdig - rent ut tøfft med gamle Riefling - at han var en så ærlig, ikke-forfengelig kunstner. En konsert er en konsert, sa Riefling - et feilslag eller to affiserte ham ikke det minst. Konserter skulle tas opp og sendes ut som de var; ikke noe klipp og lim selv om en akkord hadde falt feil midt inni en sonate.

Dogme-pianist

Det gjør heller ikke mye å høre ham streve noen sekunder med det rytmiske i Beethovens 5. klaverkonsert - den såkalte Keiserkonserten. Eller at han snubler litt i et raskt løp. En skikkelig dogmepianist, det var det Robert Riefling var.

Energi og glød

Ludvig van Beethoven

Men hovedgrunnen til at Rieflings Beethoven-spill er verdt et gjenhør på plate, er selvsagt at han er en overbevisende pianist. Dette avtrykket av klaverets Grand Old Man i Norge fra tre ulike konserter 1979, 81 og 86 viser en moden kunstner hvor Reifling gir oss sitt kunstneriske credo - sagt litt høytidelig. For Riefling er musikk en abstrakt størrelse; den forteller ingen konkret historie, men er kombinasjonen av noter, pauser og dynamiske tegn som komponisten har skrevet inn i partituret. Derfor spiller Riefling Beethoven - en av hans absolutte favoritter - klart, strengt med tydelig linjespill. Men klart og logisk er ikke nødvendigvis det samme som tørt. Den eldre herres energi og glød tyter nemlig likevel ut av musikken.

Stor og vrien musikk

Platen inneholder stor og vrien musikk: Beethovens tre siste sonater og klaverkonsertene nr 4 og 5. Sonate-fortolkningene står seg veldig fint også i dag, og av klaverkonsertene er det den 4. med Oslo Filharmoniske Orkester og dirigenten Karsten Andersen, som imponerer meg mest. Her får vi en fest i romantisk skjønnklang, stort bredt orkester, men aldri maniert , og en svært opplagt og virtuos Riefling.