Ridder Hillveg

- Tenk at en kan bli nesten adlet av å stå bak en disk og selge plater, sier en overveldet Kjell Hillveg. I går ble NRKs folkekjære musikkprofil slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Kjell Hillveg
Foto: Stein Eide / NRK

Den kunnskapsrike og populære musikkelskeren Kjell Hillveg er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Tildelingen skjedde i Risør kirke torsdag kveld, under en konsert på Risør Kammerfest.

HØR: Den nyslåtte ridderen Kjell Hillveg

Klar en klassiker, Stein Eide og Kjell Hillveg

I mars i år feiret Kjell Hillveg og Stein Eide 20 år og 1000 sendinger for Klar en klassiker med utsolgt jubileumskonsert med Kringkastingsorkestret.

Foto: NRK

- Mormor ville vært stolt

En glad Hillveg hadde trukket i finstasen for å motta æresbevisningen i Risør.

- Det har ikke helt gått innover meg enda. At man skal oppleve noe så stort som nesten å bli adlet for å stå bak en disk og selge plater er jo ganske fantastisk, sier Hillveg. Og legger humoristisk til at mormor ville ha vært stolt.

- 12 år gammel hadde jeg mitt ulykksalige møte med Mozart, og etterhvert sluttet jeg på skolen for drive med musikken på heltid. Det var en stor skuffelse for mormor at yndlingsbarnebarnet aldri fikk duskelua, hun ville så gjerne ha et bilde av meg i duskelue på veggen. Hun ville nok ha vært stolt nå som jeg blir ridder istedet, smiler han.

Fem seire i Kontrapunkt

Hillveg er en kjent og kjær formidler av den klassiske musikken både for NRKs publikum og avislesere. Mange husker ham fortsatt som allvitende deltager for Norge i den nordiske kunnskapskonkurransen Kontrapunkt. Hele fem ganger bidro Hillvegs kunnskaper om Mozart og andre komponister til norsk seier.

For tiden har den selvlærte musikkelskeren et stort og trofast publikum i "Klar en klassiker" og "Ring inn musikken" på NRK P2. Hillveg var også i mange år fast spaltist i Aftenposten, og nå skriver han ukentlig om klassisk musikk i Dagsavisen.

Til daglig er Hillveg å finne som musikksjef på Norsk Musikkforlag, der han begynte som løpegutt på fulltid som 15-åring.

Hillveg i nett-TV

Se Kjell Hillveg i Klar en klassikers jubileumskonsert med Kringkastingsorkestret i nett-tv:

Video: Klar en klassiker 20 år

Hør Klar en klassiker her

Les også:

Kjell Hillveg

Opera for dummies