NRK Meny
Normal

Respektløst å ikke betale for sex

I noen kulturer trenger ikke kombinasjonen sex og penger nødvendigvis bety prostitusjon. Kveldsåpent har snakket med antropolog Turid Misje.

Kvinnelig prostituert
Foto: PRAKASH SINGH / AFP

Hør: Respektløst å ikke betale for sex

I vår del av verden er koblingen mellom sex og penger ensbetydende med prostitusjon. I Afrika derimot, knyttes det til respekt for kvinnen. Ingen penger betyr ingen respekt. Med andre ord: For mannen er kvinnen da ikke verdt noe i det hele tatt.

Problematisk uten penger

Antropolog og sosionom Turid Misje har i åtte måneder studert kvinnelige bar-arbeidere i Tanzania. Der er det ingen stigmatisering knyttet til koplingen mellom sex og penger. Kvinnene Turid Misje møtte stilte seg helt uforstående til at det skulle være et problem i seg selv. Til Kveldsåpent i NRK P1 sier hun at kvinnene betraktet det som ganske problematisk dersom de ikke fikk penger eller gaver fra en kjæreste, partner eller ektefelle. Mennene hun snakket med, følte på sin side en generell forpliktelse til å gi en gave eller legge igjen penger til kvinnene de hadde vært sammen med. Noe annet ville ha vært en fornærmelse!

Greit å betale for sex.

I enkelte kulturer er det greit å betale for sex.

Foto: Alexandre Meneghini/AP Photo

Seksuell umoral

Turid Misje mener at vår betydning av ordet ”prostitusjon” ikke uten videre kan overføres til andre kulturer. Hun begrunner dette blant annet med at mens Vesten tar for gitt at prostitusjon betyr sex mot penger, er dette langt mindre åpenbart i andre kulturer, som for eksempel den afrikanske, der ordet prostitusjon like gjerne betegner ”seksuell umoral”. Turid Misje viser blant annet til en afrikansk dommer som fortalte henne om håndhevelsen av Tanzanias forbud mot prostitusjon:

- Det er forbudt å tjene penger på prostitusjon. Men prostitusjon er kun forbudt dersom det er penger i bildet!

Hør: Respektløst å ikke betale for sex

Kveldsåpent NRK P1